Pořád pláču, říká žena napadená medvědem. Město před zvířetem střeží 14 ozbrojenců

Medvěd

VIDEO: Medvěd řádil v centru Liptovského Mikuláše. Šelma zranila nejméně pět lidí, včetně desetileté dívky

Neustále pláču, musela jsem vyhledat pomoc psychologa, popsala dopady nedělního útoku medvěda v Liptovském Mikuláši na Slovensku pro web Nový čas jedna z napadených. Zvíře během svého řádění zranilo pět lidí, dva odvezli do nemocnice. Všichni vyvázli bez vážnějších zranění. Podle krizového štábu je potřeba medvěda eliminovat.

Medvěd se v obytné části pohyboval zhruba dvacet minut. Během řádění stihl napadnout hned několik lidí. „Vyšla jsem z obchodu a najednou rána, neskutečný úder, funění a bolest,“ popsala pro Nový Čas devětačtyřicetiletá Denisa Ferienčíková, kterou šelma napadla zezadu. Zvíře ji povalilo a pak po ní přešlo. „Rozdrápal mi triceps, roztrhal mi ruku. Stále to mám před očima, nemůžu spát, hrozně se bojím vyjít ven. Musela jsem vyhledat pomoc psychologa,“ popsala Ferienčíková.

ČTĚTE TAKÉ: Medvěd zranil dva lidi v Liptovském Mikuláši. Řádil v ulicích města, ukazují záběry

Za svůj život vděčí žena pravděpodobně neznámému řidiči, který zběsile troubil, až medvěd nakonec odběhl. „Otočil se a chtěl se na manželku vrhnout znovu, mohla umřít. Bylo to strašné,“ popsal partner Ferienčíkové pro Nový Čas.

Neutekl ani dvaatřicetiletý Filip Biskupič, který akorát procházel po ulicích se svým synem. „Zakřičel na mě, že vidí medvěda, ale myslel jsem, že je to jen vtip. Vzápětí jsem ležel na zemi tváří v tvář šelmě. Strašně jsem křičel a kopal do něj, abych se dostal pryč. Drápy mi podrápal obličej a pokousal mě na boku a na břiše,“ popsal zážitek Biskupič. Zvíře naštěstí zanedlouho uteklo.

Třináctiletý kluk naštěstí utekl a z povzdálí musel sledovat, jak jeho otce trhá medvěd. „Bude trvat, než se z toho dostane. Mně se rány zahojí, ale jeho dětská dušička se s tím bude muset nějak popasovat,“ popsal Biskupič a dodal, že si ani nechce představovat, jak mohl děsivý zážitek dopadnout.

Hon na medvěda

V současné době by se měl medvěd pohybovat v nedalekých lesích. „Medvěd zmizel v lese někde v Nízkých Tatrách, celou noc probíhal monitoring okolí, ale zatím se zvíře nepodařilo eliminovat,“ popsal primátor Liptovského Mikuláše Ján Blcháč.

Ve městě dohlíží na bezpečnost šest hlídek. V centru města je v pohotovosti 14 ozbrojených mužů. „Mají pokyn k jeho eliminaci, do obydlených částí ho nepustí. Se zásahovým týmem spolupracují také myslivci, městští i státní policisté,“ popsalo vedení města pro Nový Čas. K dispozici mají také dron s termovizí, noční vidění, pozorovací techniku, fotopasti a služební zbraně.

Právě díky dronu s termovizí se jej v pondělí podařilo zásahovému týmu lokalizovat. Byl však v nedostupném terénu a rychle se ztratil. Tým se nyní soustředí hlavně na oblast Iľanova a Závažné Poruby. Obyvatele prosí, aby nevycházeli na starou cestu, při odstřelu jim může jít o život. Likvidaci může provést nejen zásahový tým, ale i myslivci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Detaily útoku medvěda v Tatrách. Obětí je mladá žena. Šelmu musel zahnat policista střelbou

Tagy: