Evropu sevřou kruté mrazy, varují němečtí meteorologové. Hory v Česku zasype sníh

S nástupem jara přijde prudké ochlazení, varují němečtí meteorologové. Teploty by mohly spadnout až k -10 stupňům Celsia. Ochlazování se začne už od úterý, kdy na horách začne opět sněžit, uvedla Michaela Valachová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Evropský model vývoje počasí předpovídá, že ve třetím březnovém týdnu by Německo a polovinu starého kontinentu měl zasáhnout extrémně chladný arktický vzduch. Teploty by se měly pohybovat v rozpětí -10 až -15 stupňů Celsia, mrznout by mělo i během dne, píše web týdeníku Focus.

ČTĚTE TAKÉ: Zvířata dokážou předpovědět počasí. Cvrček určí teplotu, ptáci upozorní na zemětřesení

Zda se arktický vzduch dostane i do Česka, zatím není zcela jasné. „Bude záležet na rozložení tlakových útvarů a typu proudění. V tuto chvíli ještě nedokážeme s jistotou předpovědět, jak se situace vyvine,“ sdělila meteoroložka Dagmar Honsová. Faktem ale zůstává, že od nástupu meteorologického jara se bude jen ochlazovat. „Přelom února a března byl teplý a typický pro období přelomu března a dubna,“ dodala Honsová.

Už v tomto týdnu začnou teploty klesat o dva až pět stupňů, od úterý bude například v Alpách sněžit. Sníh se čeká také v Česku. „V polohách nad 400 metrů bude od úterý sněžit. Ve středu, ve čtvrtek a v pátek bude mrznout na celém území České republiky,“ uvedla meteoroložka Valachová.

Varianta, že budou Velikonoce mrazivé či bílé, je možná, ale je předčasné spekulovat. „Připravujeme předpověď do 13. března. ČHMÚ delší předpovědi nedělá,“ dodala Valachová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Sníh na horách rychle mizí

Tagy: