Evropu sužuje „bouře století“. Ochromila dopravu, Ukrajina a Moldavsko hlásí přes 10 mrtvých

Bouře století řádila na Ukrajině, Rusku i v Moldavsku.

Zima vtrhla do Evropy

Zima zasáhla nejen Česko, ale i další evropské země a udeřila naplno. V Německu způsobil sníh chaos v dopravě, v Alpách napadl místy metr sněhu, problémy hlásí i Rumunsko a Bulharsko. Na Ukrajině, v Rusku a Moldavsku si špatné počasí dokonce vyžádalo více než deset životů.

Chaos a řada nehod na německých dálnicích si vyžádaly dva mrtvé. Frankfurtské letiště muselo zrušit některé lety. V Naurodu u Wiesbadenu muselo kvůli přívalům sněhu přenocovat ve škole několik desítek dětí a učitelů.

Horší je situace v předhůří Alp a v Alpách samých, kde místy napadlo přes metr sněhu. Některé obce vyhlásily výjimečný stav, platí i druhý nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí.

ČTĚTE TAKÉ: Budou letos Vánoce bílé, nebo na blátě? Podívejte se, kde by o svátcích mohlo nasněžit

„Sněžení bylo provázeno i větrem, to znamená, že se často vytvořila takzvaná bílá tma. Došlo k tomu například i v Rumunsku, Bulharsku, kde bychom to nečekali,“ okomentovala situaci meteoroložka CNN Prima NEWS Tereza Matušková.

Bouře století řádila na Ukrajině, v Rusku i Moldavsku

Nepřízeň počasí zasáhla i válkou těžce zkoušenou Ukrajinu. Prudký vítr a sníh sužují oblast kolem Oděsy. Deset lidí tam zemřelo, třiadvacet utrpělo zranění. Ruskem okupovaný Krym zasáhla bouře doprovázená záplavami. Ještě ráno bylo bez proudu 100 tisíc lidí a bouře si tam vyžádala dva mrtvé. Další člověk zemřel v ruském přímořském letovisku Soči a čtyři lidé v Moldavsku, napsala agentura AFP. Bouři tamní média označují za „bouři století“.

Sněžení, ačkoli už ne tak vydatné, čekají meteorologové i v následujících dnech. V Alpách by mohlo připadnout ještě 40 centimetrů sněhu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rychlý nálet a exploze. Ukrajinci na videu ukázali, jak mění ruskou techniku v hromady šrotu

Tagy: