Populární Ukrajinec hrál ve filmech a moderoval. Pak narukoval a zemřel při obraně Irpině

Obětí ruské agrese na Ukrajině se ve městě Irpiň poblíž Kyjeva stal i herec a moderátor Pasha Lee, kterému bylo 33 let. Informoval o tom novinář Illja Ponomarenko z Kyiv Independent.

Herec, který měl ukrajinské i korejské občanství, narukoval k armádě před dvěma týdny, tedy ještě před ruskou invazí. Aktivně se Pacha Lee zapojil teprve v sobotu, kdy bránil město Irpiň před ruskými vojsky, což se mu v neděli stalo osudným.

Podobně dopadlo ve stejné oblasti mnoho dalších vojáků, ale také civilistů. Irpiň bývalo poklidné univerzitní město ležící na stejnojmenné řece nedaleko Kyjeva. Pod město spadá i Hostomel, známé kvůli mezinárodnímu letišti, o něž se rovněž vedly těžké boje.

Most přes tok Irpiň zničila ukrajinská armáda, aby zamezila postupu ruského agresora. Posléze byly jeho trosky často jedinou cestou, kudy se mohou tisíce prchajících ze zdevastované oblasti dostat pryč. Uprchlíci se však dostávají pod palbu Rusů.

V místě měl být vytvořený bezpečností koridor, nicméně nastavená pravidla neplatila. Ukrajinské úřady uvádějí, že při evakuaci zemřelo osm civilistů.

Tagy: