Poslali nás na Ukrajinu jako slepá koťata. Ruský zajatec vyzval krajany k protestům

Další zajatec došel k opožděnému prozření. Tak Služba bezpečnosti Ukrajiny shrnula vyjádření ruského vojáka, který nyní vyzývá své krajany, aby protestovali a zastavili „nesmyslnou válku“. Za konec konfliktu na Ukrajině přitom lidé v Rusku demonstrují, policie je však bez okolků zatýká. K jednomu ze shromáždění došlo i v Jekatěrinburgu, rodném městě zajatého Rusa.

„Poslali nás na vaše území jako slepá koťata,“ uvedl zajatý Rus z Jekatěrinburgu. Jeho vzkaz sdílela na svém Twitteru Služba bezpečnosti Ukrajiny, hlavní civilní kontrarozvědka.

Zajatec následně své krajany vyzývá, aby protestovali a zastavili nesmyslnou válku. „Jde o další opožděné prozření ruského útočníka. Doufáme, že jeho slovům budou naslouchat i ostatní Rusové,“ doplňují.

Lidé napříč Ruskem v neděli za konec války demonstrovali. Stejně jako zajatý ruský voják k tomu lidi vyzval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém projevu. „Občané Ruska, pro vás to není jen válka za mír. Je to také válka za vaši zemi,“ oznámil Zelenskyj v ruštině.

Ne válce, křičel demonstrant

„Pokud budete nyní mlčet, promluví za vás později vaše bída a odpovědí na ni budou jen represe,“ vzkázal Zelenskyj. Stejně jako Ukrajinci, i Rusové nyní podle něj čelí volbě „mezi životem a otroctvím“. Lidé po celém Rusku následně vyšli do ulic, protesty se konaly ve 44 městech. Tamní policie však údajně zadržela zhruba 3 500 lidí.

Například v Jekatěrinburgu, ze kterého pochází i zajatý Rus, policisté zakročili hned několik minut po shromáždění. Podle informací webu 66.ru bylo několik desítek lidí donuceno nastoupit do policejního autobusu. V Chabarovsku na Dálném východě podle videa zveřejněného na sociálních sítích jeden z demonstrantů křičel: „Ne válce – že se nestydíte,“ načež ho zadrželi dva policisté.

Agentura Reuters doplnila, že ruské ministerstvo vnitra v sobotu upozornilo, že pořádkové síly zabrání jakémukoliv nepovolenému shromáždění a že jejich pořadatelé za to budou hnáni k odpovědnosti.

Zajatci: Omlouváme se

Příklad Rusa z Jekatěrinburgu není ojedinělí. Mnozí zajatí ruští vojáci tvrdí, že o plánu na invazi na Ukrajině neměli tušení. Domnívali se, že se budou účastnit vojenského cvičení.

„Chtěl bych se vám za všechno nejdříve omluvit. Až do konce jsme nevěřili tomu, že skutečně vstoupíme na ukrajinské území. Řekli nám, že se budeme v Bělorusku účastnit společných cvičení,“ sdělil na tiskové konferenci v Kyjevě jeden ze tří zajatců, podplukovník Dmitrij Astachov.

Podobně se vyjádřil i druhý zajatec, který se také podle svých slov původně domníval, že jede do Běloruska na cvičení. „V únoru nás shromáždili na cvičení v Bělorusku a 24. února přišel příkaz, že se máme posouvat na území Ukrajiny,“ řekl inspektor informační a dokumentační jednotky Jevgenij Spiridonov.

Ten doplnil, že příkaz k přesunu na Ukrajinu podle něj vydal přímo ruský prezident Vladimir Putin. Obdobnou informaci Ukrajincům sdělil velitel ruské jednotky Konstantin Bujničev, který se vzdal ukrajinské armádě. „Domnívali jsme se, že se vrátíme domů. O invazi jsem se dozvěděl až ve středu. Nikdo z nás netušil, že budeme muset zabíjet. Nešli jsme bojovat, jen jsme sbírali informace,“ tvrdil muž v příspěvku.

Ačkoliv většina ruských vojáků, kteří jsou často velmi mladí, tvrdí, že o invazi na Ukrajinu neměli tušení, není jasné, zda mluví pravdu. Mohlo by se jednat i o naučenou výmluvu. Nikdo netuší, jak informace vojáci před začátkem války opravdu obdrželi.

Tagy: