Ošizené pivo v Česku. Obsahovalo méně alkoholu, kontrola usvědčila známou značku

Státní zemědělská a potravinářská inspekce objevila nedostatky v rodinném minipivovaru Gwern v Nupakách. U jednoho z výrobků byl nižší obsah alkoholu, než bylo uvedeno na obalu. U dalšího pak inspektoři zjistili nižší extrakt původní mladiny, než je stanoveno legislativou pro takzvaná plná piva.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce ve středu na svém webu informovala, že zjistila nedostatky u dvou výrobků rodinného minipivovaru Gwern. Ten se nachází v Nupakách u Prahy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pivo za 175 korun i veřejná doprava zdarma. Co čeká české fotbalové fanoušky v Lipsku?

V prvním případě šlo o pivo GWERN STOUT. To má obsahovat sedm procent alkoholu, inspektoři ale zjistili, že naměřená hodnota byla nižší. Vzorek byl odebrán 18. dubna 2024 a šlo o várku číslo 37 a 38 s datem trvanlivosti do 1. června 2024.

Druhým nevyhovujícím výrobkem bylo pivo GWERN SUMMER ALE. U něj byl nižší extrakt původní mladiny, než je stanoveno legislativou pro takzvaná plná piva. Vzorek byl odebrán také 18. dubna 2024. Šlo o várku 3 a 4 s trvanlivostí do 15. května 2024.

Inspektoři zjistili nedostatky i ve Vinařství Hodonín s. r. o., a to u výrobku Modrý Portugal, moravské zemské víno, polosuché, alk. 11,5 % obj., č. š. 18188. „Víno bylo falšováno nepovoleným přídavkem 21 % vody,“ uvedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce v pondělí na svém webu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hospody v Česku zavírají, provoz se nevyplatí. Hosty odrazuje cena piva, to ještě podraží

Tagy: