Pivo za 175 korun i veřejná doprava zdarma. Co čeká české fotbalové fanoušky v Lipsku?

Lipsko nabízí fanouškům, kteří se vypraví přímo na stadion sledovat úterní duel fotbalového Eura mezi Českem a Portugalskem, zdarma veřejnou dopravu, bezplatný internet i kulturní zážitek. V hledišti je pak čeká pivo za sedm eur (asi za 175 korun).

Přestože Sasko patří ke spolkovým zemím s nižší cenovou hladinou, měli by se čeští fotbaloví příznivci připravit na výrazně vyšší ceny, než na které jsou v tuzemsku zvyklí. Týká se to především piva na stadionu, kde klasický půllitr Bitburgeru, jednoho ze sponzorů ME, vyjde na sedm eur, tedy v přepočtu na 175 korun. „Jen“ o euro levnější jsou nealkoholické nápoje dodávané dalším partnerem Coca Colou. Minerální voda vyjde na 4,5 eura.

ČTĚTE TAKÉ: „Ekologičtí“ Češi ohromili fotbalové EURO. Němci si všimli cesty nároďáku z nádraží

Příznivěji vychází jídlo. Vídeňské párky s houskou stojí čtyři eura, klobása pět a oblíbený tradiční Currywurst 7,5. Sekaná a masové kuličky jsou po šesti eurech. V nabídce stánků v Red Bull Areně jsou také veganské varianty Currywurstu či řízku.

Ceny piva a jídla ve městě

Za vstup do tamní fanouškovské zóny na Augustusplatz se neplatí. Ceny jsou jen o málo nižší než přímo na stadionu. Půl litru piva, radleru nebo nealkoholického piva stojí šest eur. Podle pravidel UEFA se na všech oficiálních fanouškovských mílích a na všech stadionech německého mistrovství Evropy smí podávat pouze Bitburger. V Lipsku se jako východoněmecký speciál přidá Köstritzer Schwarzbier (černé pivo), protože i tato značka patří pod Bitburger. Nealkoholické nápoje, jako je Coca Cola, Fanta, Sprite nebo Lift, vyjdou na pět eur, stejně jako ledový čaj (0,4 litru).

Na jídelním lístku se opět nachází klobása (4,5 eura), dále též hranolky XXL (6 eur, střední porce), fish & chips (10 eur), Currywurst s hranolky steakhouse (10 eur), těstoviny s klobásovým gulášem a rajčatovou omáčkou (8 eur), indická červená čočka dal (5 eur), belgické vafle (5,5 eura) a nealkoholická zmrzlina (3 eura za malou porci). Většinu dodávají regionální restauratéři do 20 stánků.

Největší fanzóna v Sasku

Lipsko připravilo na celou dobu fotbalového šampionátu největší fanouškovskou fanzónu. Nachází se na Augustusplatz, pouhých osm minut chůze od hlavního vlakového nádraží a před místní operou. Podle pořadatelů může pojmout až 15 tisíc lidí a v kombinaci s koncerty tam lze sledovat většinu přímých přenosů 51 zápasů Euro 2024. Jedna z obrazovek o rozloze 84 metrů čtverečních je dokonce velká jako tří- nebo čtyřpokojový byt. Atmosféru podpoří německé i zahraniční kapely a sóloví umělci.

Tato fanouškovská zóna se otevírá denně ve 13:00 hodin. Největší zájem se kromě zápasů domácí reprezentace proti Maďarsku 19. června a proti Švýcarsku 23. června očekává ve dnech, kdy se utkání hrají právě v lipské Red Bull Areně, stánku bundesligového RB Lipsko. Ty se uskuteční 18. června (Portugalsko - Česká republika), 21. června (21:00: Nizozemsko - Francie) a 24. června (21:00: Chorvatsko - Itálie) a 2. července  je na pořadu jedno osmifinále (21:00 hodin).

Pitná voda zdarma

Ve fanouškovské zóně se bude prodávat také minerální voda - za 4,5 eura za 0,5 litru. Existuje však i levnější varianta: před operou stojí fontánka s pitnou vodou, kde si ji každý může zdarma doplnit. Podle mluvčí lipské radnice je k dispozici také třímetrová fontána ve fanzóně a druhá mimo fanzónu před i v česku známou restaurací Vapiano. Další fontána na pitnou vodu zdarma město instalovalo na náměstí Richard-Wagner-Platz, kde začínají pochody fanoušků na stadion.

Bezplatný internet

Díky městské síti WLAN „Leipziger“ je ve velké části centra Lipska možné neomezeně a zdarma surfovat na internetu. Zvláště dobře jsou připojeny náměstí Leipziger Markt, Augustusplatz, Red Bull Arena, Leuschnerplatz a divadlo a také zastávky tramvají na Jahnallee směrem ke stadionu. Hlavní nádraží a zoologická zahrada mají také vlastní WLAN.

Koncerty ve fanzóně

Na Augustusplatz vystoupilo a ještě vystoupí 30 hudebních těles. Jako první se představila při duelu Němců se Skoty celosvětově úspěšná techno-marchingová skupina Meute, mezi další vrcholy festivalového programu ve fanouškové zóně patří Spider Murphy Gang (23. června), LaBrassBanda (29. června), Maximo Park (nejznámější skladba Books from Boxes, 2. července), Clueso (Gewinner, 5. července), Mia (Tanz der Moleküle, 6. července), Die Prinzen (Alles nur geklaut, 9. července) a Blumengarten (10. července). Festival uzavře 14. července ikona německého popu Dieter Thomas Kuhn (Sag mir quando, sag mir wann). Repertoár obsahuje elektropop, ale také indie rock, dále však i polku a klasické německé „schlager“.

Ve fanouškové zóně bude možné také sportovat. Fotbalové hřiště má rozměry 20 x 13 metrů a konají se na něm turnaje a freestylové workshopy. Na tribuně se vejde 100 diváků. Je možné se svézt na obřím kole, k dispozici jsou i stolní fotbal a elektronické sporty.

Nic s sebou

U vstupu do fanzóny probíhají kontroly totožnosti a zavazadel. Zástupci radnice upozorňují, že do ohraničeného prostoru není možné vzít zavazadlo větší než klasická A4 (20 × 30 × 15 cm). Na vše bude dohlížet až 120 pracovníků bezpečnostních agentur. Mezi zakázané předměty patří zbraně jakéhokoli druhu, laserová ukazovátka, spreje, objemné předměty, jako jsou deštníky nebo židle, zábavní pyrotechnika, žerdě na vlajky delší než jeden metr, vuvuzely a megafony, jakož i skleněné nebo PET lahve, plechovky a tetrapaky. Výjimku tvoří pouze prokazatelné zdravotní důvody. Do fanzóny nelze přejít se zvířaty, což neplatí pro asistenční psy.

Doprava

V Lipsku, městě s 600 tisíci obyvateli, je vše blízko, když ne v dochozí vzdálenosti, tak pár minut veřejnou dopravou. Ti, kdo mají vstupenky na zápas, tak ji mohou používat bezplatně.

Ti, kteří pojedou auty, by měli vyrazit v dostatečném předstihu, protože německá i pohraniční policie již dopředu varovaly před kontrolami na hlavních silničních tazích. Tedy především na dálničním „přechodu“, kdy se česká dálnice D8 od Teplic a Ústí nad Labem mění v německou A17 směrem na Drážďany.

Ano, právě kvůli dojezdové vzdálenosti pouhých 264 kilometrů z Prahy a necelým třem hodinám jízdy se dá očekávat, že právě do Lipska vyrazí čeští fanoušci tzv. na otočku. Zvlášť když se hraje až od 21 hodin. Jiné to bude pro zbývající dvě utkání ve skupině F proti Gruzii (sobota 22. června od 15:00 hodin) a Turecku (středa 26. června od 21:00 hodin), která se hrají v Hamburku. Oněch 650 kilometrů z Prahy se dá zvládnout kolem sedmi hodin jízdy.

Kdo ovládá němčinu, mohla by mu pomoci internetová stránka saské policie, kde jsou aktuální dopravní informace na tomto odkazu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Největším adeptem na zlato je Anglie. Jak jsou na tom Češi?

Tagy:
policie pitná voda pivo Sasko fotbal Praha Coca-Cola RB Leipzig Mistrovství Evropy ve fotbale EURO 2024 Red Bull Arena