Lékaři promluvili o rakovině princezny Kate. Zmínili možný typ nádoru i nadějné vyhlídky

Zpráva o tom, že britská princezna Kate trpí rakovinou, zasáhla svět na konci dubna. Přestože princeznina přesná diagnóza není veřejně známá, onkologové vidí její stav jako nadějný, informují Los Angeles Times. Důvod k optimismu přinesla i nedávná slova prince Williama.

Vzhledem k malému množství informací, které princezna Kate a královská rodina zveřejnily, je podle odborníků nemožné zjistit přesnou diagnózu manželky prince Williama. Informují o tom Los Angeles Times. Avšak vzhledem ke skutečnosti, že lékaři princezninu rakovinu objevili při operaci břicha, lze vyloučit rakovinu prsu, která je podle Světového fondu pro výzkum rakoviny nejčastěji diagnostikovanou rakovinou u žen ve Velké Británii.

ČTĚTE TAKÉ: Strach o nemocnou Kate: Po princezně jako by se slehla zem, kam zmizela? ptají se fanoušci

„Může to být cokoli v břišní dutině – vaječníky, tlusté střevo, slepé střevo či žaludek,“ vysvětlila onkoložka Beth Karlanová z Kalifornské univerzity. „Jakýkoli orgán v břiše může mít zhoubný nádor,“ dodala lékařka. K nejčastějším typům rakoviny v oblasti břicha u žen ve Velké Británii patří rakovina tlustého střeva, dělohy, vaječníků, slinivky břišní a ledvin, uvádí Světový fond pro výzkum rakoviny.

Jedna z informací, které princezna Kate zveřejnila, zní, že na radu svého lékařského týmu podstupuje preventivní (neboli adjuvantní) chemoterapii, informuje web NBC Chicago. „Když odstraňujeme nádor, ať už ve střevech, žaludku či jinde, rakovinotvorné buňky začnou odpadávat a vytvářet malá hnízda stranou od místa operace. Chemoterapie probíhající po operaci má obvykle sloužit k odstranění těchto malých ložisek,“ vysvětlil onkolog Yazan Numan.

Každý případ rakoviny je podle Numana individuální, avšak vzhledem k tomu, co Kate prozradila, věří, že její vyhlídky jsou velmi nadějné. „Nechci zobecňovat, ale vzhledem k tomu, že jde o preventivní chemoterapii, očekáváme, že úspěšnost se bude pohybovat mezi 70 až 75 procenty. To znamená, že většině lidí se rakovina již nevrátí,“ dodal onkolog.

Další důvod k optimismu přinesla nedávná návštěva ostrovů Scilly princem Williamem, píše BBC. Princ tam mimo jiné navštívil komunitní nemocnici St Mary's, kde se na princeznin stav zeptala ředitelka Tracy Smithová. „Řekl mi, že se jí ‚daří celkem dobře‘,“ uvedla později do médií Smithová.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Princ je v Londýně. Se svým nemocným otcem, králem Karlem III., se ale nesetká

Tagy:
zdraví rakovina onkologie královská rodina William, princ z Walesu Catherine, princezna z Walesu