Evropu sužují pekelné podmínky s teplotami přes 40 stupňů. Kde je situace nejhorší?

Hasiči bojují s požáry v Řecku.

Vliv vysokých teplot na lidské tělo

Oblast Středomoří zažívá extrémně horké dny. Z předpovědi meteorologů webu Wetteronline vyplývá, že bude ještě hůř. Největší horko by mělo být ve Španělsku, kde teploty přesáhnou hranici 40 stupňů Celsia. Některé státy v důsledku vysokých teplot trápí lesní požáry.

Britští meteorologové z Met Office podle webu Metro varovali turisty před podmínkami v některých jihoevropských zemích. Místy mají totiž teploty přesáhnout 40 stupňů Celsia. Na mnoha místech již v souvislosti s vysokými teplotami vypukly požáry.

Je to například případ Portugalska. Oheň se rozhořel u obce Cascais, asi 30 kilometrů od Lisabonu. Kvůli plamenům se muselo evakuovat několik obyvatel. Při hašení se zranilo 11 hasičů, píše Portugal Resident.

ČTĚTE TAKÉ: V Česku se ochladí a udeří i bouřky. Teploty prudce vzrostou až v závěru týdne

Teploty v oblasti navíc vysoko přesahují hranici tropické třicítky, ukazuje web Wetteronline. Lisabon sice hlásí příjemných 25 stupňů, v centrální části země však teploměry ukazují až 38 stupňů. Na začátku příštího týdne však stoupnou také teploty v Lisabonu, kde by rtuť teploměrů mohla vystoupat k 36.

Požár na začátku týdne zachvátil také jižní Španělsko. U Marbelly museli zasahovat také hasiči s vrtulníky, informuje Euro Weekly News.

Jih Španělska místy sužují teploty vysoko přesahující 30 stupňů. Například Sevilla hlásí 38 stupňů. Ještě tepleji je v centrální části země. Teplota v Madridu dosáhla 40 stupňů Celsia. A ještě tepleji bude příští týden. Město Zaragoza severovýchodně od španělské metropole v úterý zasáhnou teploty 43 stupňů Celsia. Podle britského webu Express by měly teploty na Pyrenejském poloostrově na konci července dosáhnout až 44 stupňů Celsia.

Požáry vypukly na několika místech v Řecku. Hasiči s plameny bojují severně od Athén, ale také nedaleko hranic s Bulharskem, píše Metro. Zasahujícím záchranářům musí práci ztěžovat také vysoké teploty. Pevninské Řecko hlásí maxima u města Arta, které se nachází v západní části země. Teploměry tam ukazují teplotu 35 stupňů Celsia. Z ostrovů je nejtepleji na Lesbosu, kde je taktéž 35 stupňů.

Příští týden však také přinese znatelné oteplení. Největší horko bude v úterý na řeckém ostrově Samos nedaleko tureckých břehů. Teploty se zastaví jeden stupeň pod čtyřicítkou. Na pevnině budou nejtepleji v metropoli a severně od ní. Maxima tam dosáhnou 38 stupňů.

Podle webu Metro v Itálii teploty o víkendu mírně klesly, i tak tam maxima místy dosahují 36 stupňů Celsia. Tak jako v okolních zemích bude i v Itálii nejtepleji na začátku příštího týdne. Největší horko bude v Římě a okolí, kde teploty vystoupají až k 39 stupňům.

Spalující vedro trápí také Turecko. Již nyní se v oblastech na jihu země, okolo měst Antalya a Adana, lidé setkají s teplotami přes 40 stupňů. Tak by tomu mělo být nejméně do začátku příštího týdne. Nejtepleji bude v pondělí a v úterý v Antalyi, kde vystoupá rtuť teploměrů ke 42 stupňům Celsia.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ekologičtí aktivisté přerušili provoz na největším německém letišti. Zrušeno bylo 140 letů

Tagy: