V Česku se ochladí a udeří i bouřky. Teploty prudce vzrostou až v závěru týdne

Prudký déšť v Rosicích u Brna, 30.června 2024

Počasí (23.7.2024 7:07)

Po celém Česku lze během úterý očekávat zataženou oblohu a teploty pod tropických 30 stupňů Celsia, uvedli v předpovědi meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V noci na středu ale bude od západu a severozápadu přibývat srážek. Středa se ponese ve znamení deště po celém Česku, který může ojediněle přinést i bouřky.

Během úterý bude oblačno až polojasno. Zpočátku dne může být na některých místech i zataženo, vyplývá z předpovědi ČHMÚ. Ojediněle se mohou objevit přeháňky, ale i bouřky. K večeru bude na západě a severozápadě našeho území přibývat oblačnosti.

K TÉMATU: Co dělat při bouřce, aby do vás neuhodil blesk? Odborník popsal šest základních pravidel

„Srážky se přesunuly z našeho území směrem k východu. Teploty vystoupají v maximech k 24 až 28 stupňům Celsia,“ informoval ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog ČHMÚ Josef Hanzlík.

V noci na středu předpovídají experti polojasno až oblačno. „V nočních hodinách dorazí srážky na západ a severozápad našeho území. Pásmo pak přejde směrem k východu,“ uvedl Hanzlík. Teploměry naměří mezi 17 až 13 °C.

Proměnlivá oblačnost zavládne podle meteorologů ve středu. V odpoledních hodinách se na většině našeho území vyskytnou přeháňky, ojediněle může i zahřmít. Zpočátku dne bude především na Moravě a ve Slezsku převážně zataženo. K večeru však bude srážek i mraků ubývat.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v levém dolním rohu příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Teploty se budou pohybovat v rozmezí 20 až 24 stupňů Celsia, přičemž na jižní Moravě může rtuť teploměrů vystoupat až k 26 stupňům Celsia.

Během čtvrtka můžeme očekávat polojasné nebe. Na východě země se však zpočátku dne vyskytne zvětšená oblačnost s ojedinělými přeháňkami, teploty se budou pohybovat mezi 20 a 25 °C. Jasno až polojasno bude v pátek, kdy se začne oteplovat. Teploměry tak naměří v rozmezí od 25 až 29 °C.

Meteorologové na síti X informovali, že po ochlazení uprostřed týdne, kdy se teploty nevyšplhají nad 25 °C, se během víkendu vrátí tropické počasí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jízdné zdarma od 80 let? Takových výhod se ani nedožijeme, zlobí se senioři na Zlínsku

Tagy: