Unikátní video tornáda na březích Labe u Hamburku. Najednou jsem viděl trychtýř, líčí svědek

Náhodný svědek zachytil v úterý podvečer na kameru svého telefonu tornádo na březích Labe mezi městy Brokdorf a Glückstadt severně od Hamburku. Dechberoucí jev se postupně rozplynul nad vodní hladinou. Podle úřadů nezpůsobil žádné škody, informovala německá média.

Autor videa Jan Grube jel zrovna v autě se svou rodinou, upřesnil web NDR. Najednou si všiml zvláštního úkazu a duchapřítomně se chopil telefonu.

ČTĚTE DÁLE: Aktivisté se přilepili k letištní ploše v Německu. Chystají protesty i v dalších zemích

„Bylo to přímo u přehrady u Glückstadtu, když jsem uviděl takový trychtýř,“ popsal pro web SH:Z šestatřicetiletý Grube, který je jinak profesionálním fotografem. Na záběrech je patrné, jak vír postupně slábne a na konci videa již téměř mizí. Podle německých úřadů nebyly zaznamenány žádné větší škody v souvislosti s výskytem bouří a následného tornáda, uvedl deník Bild.

Tornádo v severním Německu:

Tornádo se prohnalo poblíž městečka Brokdorf. Nedaleko se nachází jedna z největších bývalých jaderných elektráren v Německu (Kernkraftwerk Brokdorf), připomněl web NDR. Zařízení bylo uvedeno do provozu v roce 1986 a definitivně odpojeno v rámci denuklearizace německé energetiky v roce 2021.

Nejedná se o první letošní výskyt tornáda u našich západních sousedů. Například v polovině června se podle svědků vytvořilo menší tornádo v Sasku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Desítky tisíc policistů, uzavřená místa i umělá inteligence. Jak Francouzi chrání olympiádu?

Tagy: