Místo oslavy krvavý masakr kvůli žárlivosti. Muž na Karvinsku zastřelil partnerku i její rodiče

Raif Kačar. Jméno, které se zapsalo do moderních dějin české kriminalistiky jako vůbec první případ masového střelce. Příčinou byl přitom banální rozchod s přítelkyní. Cizinec ho ale nedokázal unést a své bývalé partnerce se rozhodl pomstít popravou. Zavraždil ji samotnou i její nejbližší. Střelbu v jedné z restaurací v Petřvaldě na Karvinsku nepřežili čtyři lidé. Na konci běsnění otočil vrah hlaveň zbraně navíc i proti sobě. Příběh vám redakce CNN Prima NEWS přináší v rámci seriálu Zvlášť závažné zločiny, který pojednává o největších tuzemských kriminálních případech.

Pomalu začínala teprve druhá hodina nového dne s datem 8. března 2009. I přes tak pozdní čas se z restaurace Sokol v Petřvaldě ozývala hudba a hlasy hostů. Uvnitř lokálu ještě stále probíhala zábava. Hlavní část oslavy padesátých narozenin ale už pomalu spěla ke konci. Hosté objednávali poslední panáky alkoholu a v lokálu už sedělo z původního početnějšího osazenstva jen deset lidí. V tu chvíli do restaurace vstoupil dvaačtyřicetiletý Raif Kačar.

ČTĚTE VÍCE: Týrání a trýznivá smrt mladíka z Aše. Vraždil žárlivý policista, svědek myslel, že jde o trik

Vztah Vlaďky ze severní Moravy a Raifa z Makedonie, kterému kamarádi neřekli jinak než Rajko, se zprvu zdál idylický. Pár bydlel v ostravském bytě, který pořídili Vlaďčini rodiče a brzy se jim narodila dcera Nikolka. Krátce na to se ale objevily první potíže. Cizinec byl totiž až chorobně žárlivý. Co na začátku vztahu mohlo mladé dívce imponovat, jí s postupem času víc a víc vadilo. Zlom přišel už v průběhu roku 2008, když si mladá maminka našla nového přítele a kromě konce vztahu to pro Rajka znamenalo i povinné vystěhování z ostravského bytu.

Známí Raifa Kačara následující měsíce popisovali i zlom v jeho chování. Často se opíjel a mluvil o tom, že přichází o partnerku, dceru i střechu nad hlavou. Několikrát dokonce z jeho úst zazněl i názor, že život pro něj už ztratil smysl. Sebelítost pak zřejmě vlivem alkoholu střídaly další žárlivé scény. Cizinec totiž dobře věděl, kde se jeho bývalá partnerka s novým přítelem vyskytuje, několikrát si na ně počkal a pak vyvolával konflikty, které mnohdy nekončily jen nadávkami.

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Krvavá oslava

I před osudnou nocí ze 7. na 8. března roku 2009 Raif Kačar popíjel v jednom z ostravských barů se svými přáteli. Možná alkohol, možná náhlý nával vzteku stál za tím, že se rozhodl rozjet do Petřvaldu. Věděl, že Vlaďka bude právě tam. I přesto, že se její rodina už před časem přestěhovala do Havířova, k Petřvaldu, odkud pocházeli, je pojil zvláštní vztah. Když rodina chystala pro Vlaďčina otce narozeninovou oslavu k jeho blížícím se padesátinám, rozhodli se právě pro petřvaldskou restauraci Sokol.

Když Raif Kačar vstoupil do restaurace, ihned se ptal po hlavních hostech celé oslavy. Podle pozdější výpovědi provozního restaurace, který byl v tu chvíli uvnitř lokálu, cizince nic jiného nezajímalo. Obsluha restaurace Kačara dobře znala. Často podnik ještě s Vlaďkou navštěvoval a bylo tak jasné, že brzy přijde na řadu další ze série žárlivých scén. To, co následovalo, ale nikdo nečekal. Kačar rychle vyběhl do horní, nekuřácké části restaurace, kde spatřil své cíle. Zbylí z deseti hostů byli zřejmě na toaletě nebo právě kouřili. To jim pravděpodobně zachránilo život. Velké štěstí také bylo, že rodina už v průběhu večera dala spát teprve dvouletou dcerku Kačara a Vlaďky Nikolu. V místnosti byli jen ti, které si zoufalý a nešťastnou láskou pomatený cizinec přál zabít.

Vytáhl zbraň a v místnosti zavládlo zděšení. Jako první vystřelil na sedmačtyřicetiletou matku své expartnerky. Další výstřely zabily oslavence. Padesátiletý otec Vlaďky padl nehybně k zemi. Následovala samotná Vlaďka a jako posledního Kačar zastřelil jejího partnera. Co následovalo, není zcela jasné. Někteří svědci hovořili o tom, že vážně zraněného Kačara objevili lidé, jak v náručí svírá svou zavražděnou přítelkyni. Podle policie po vraždách otočil zbraň proti sobě a vystřelil. Paradoxně až jeho poslední výstřel ale neměl tragické následky. Alespoň ne hned.

Když na místo dorazili po šesti minutách od nahlášení střelby záchranáři, mohli pomoct už jen samotnému střelci. Jeho oběti byly mrtvé, Raif Kačar ale ještě dýchal a rychlý převoz do ostravské nemocnice vypadal nejprve nadějně. Stejný osud, jako jeho oběti, ho potkal až o několik dní později, kdy jej lékaři prohlásili za mrtvého. Péči o jeho dvouletou dcerku soud přiřkl strýci zavražděné rodiny.

DALŠÍ DÍL VIDEOPODCASTU HLASY ZLOČINU: Řádění sériového vraha taxikářů odhalili psi

Tagy: