K Zemi se řítí vesmírný šrot. Němci varují před „bombardováním“, v ohrožení jsou i Drážďany

Mezinárodní vesmírná stanice ISS

K Zemi se řítí vesmírný šrot

Uzavření vzdušného prostoru, omezení dopravy a důrazné varování obyvatelstva. To je jen část ze seznamu opatření, která projednává spolkový kabinet se zemskými vládami a odborníky z Německého střediska pro letectví a kosmonautiku (DLR). V pátek vstoupí do zemské atmosféry objekt o hmotnosti 2 600 kilogramů obsahující bateriové sady z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Hrozí, že se rozpadne a jeho kusy budou „bombardovat“ Německo, informuje deník Bild, který má k dispozici interní dokument spolkového ministerstva.

Objekt má velikost 4 krát 2 krát 1,5 metru a je nejtěžším odpadem, který kdy opustil Mezinárodní vesmírnou stanici. Americká NASA předpokládala, že šrot při opětovném vstupu do atmosféry neškodně shoří. Opak je ale pravdou. Analýza německého vesmírného střediska varuje, že části bateriových sad vstup do atmosféry „přežijí“ a zem budou „bombardovat“ jako šrapnely vážící několik stovek kilogramů, píše deník Bild.

ČTĚTE TAKÉ: Kalousek se kvůli Slovensku chytl s kolegou z TOP 09. Od Karla ses nenaučil nic, vzkázal

Podle propočtů DLR by objekt mohl vstoupit do atmosféry nad  Severní Amerikou. Tento předpoklad se ale může ještě změnit, upozorňují vědci pro web týdeníku Focus.

„Před opětovným vstupem do atmosféry objekt několikrát přeletí území Spolkové republiky Německo,“ píše se v interní zprávě spolkového ministerstva hospodářství a ochrany klimatu, který má Bild k dispozici.

Experti vytvořili časovou osu a mapu koridorů, kde by mohly části vesmírného šrotu dopadnout. Oblasti by měly být doslova „bombardovány“. Po jedné a půl minutě mezi 16:47 a 19:50 by mohl vesmírný odpad padat v Bádensku-Württembersku, Bavorsku, Braniborsku, Hesensku, Dolním Sasku, Severním Porýní-Vestfálsku, Porýní-Falci, Sasku, Sasku-Anhaltsku a Durynsku.

Velké nebezpečí hrozí městům, jako jsou Dortmund, Düsseldorf, Koblenz, Freiburg, Kassel, Lipsko, Drážďany a Chotěbuz.

„Vzhledem k vysokému počtu článků baterie lze předpokládat rozpad na stovky kusů, které zasáhnou Zemi,“ píše ministerský úřad. „Globální riziko zranění (včetně smrtelných zranění) na Zemi (pravděpodobnost obětí) je aktuálně 1:729 (0,013 %), což je poměrně vysoká hodnota.“

Spolková vláda spolu s jednotlivými zemskými kabinety projednává možná opatření, včetně varování obyvatelstva a uzavření vzdušného prostoru. Německé středisko pro letectví a kosmonautiku v Uedemu monitoruje situaci společně s mezinárodními partnery.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Unikátní operace ve vesmíru. Robot zvládl chirurgický zákrok, obrovský pokrok těší vědce

Tagy: