Odvolejte Rakušana. ANO dává Fialovi nůž na krk, hrozí vyvoláním hlasování o nedůvěře

Alena Schillerová, Andrej Babiš a Karel Havlíček

Představitelé hnutí ANO vyzvali premiéra Petra Fialu (ODS), aby navrhl odvolání Víta Rakušana (STAN) z pozice ministra vnitra. Reagovali tak na zjištění médií, že měl Rakušan mít šifrovaný telefon. „Pokud ho bude pan premiér stále držet ve funkci, vyvoláme hlasování o nedůvěře vlády,“ varovala šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová během brífinku ve Sněmovně. Předseda Starostů na svou obhajobu uvedl, že telefon měl kvůli obavám z odposlechů a že na věci neshledává nic divného.

„Je pro nás zásadní, aby pan premiér pochopil, že pro naši zemi je největším nebezpečím ministr vnitra Vít Rakušan. Chceme pana premiéra přesvědčit, že pan Rakušan nemá ve vládě co dělat. Jsme přesvědčeni, že pan ministr vnitra byl nějakou součástí organizovaného zločinu v rámci kauzy Dozimetr,“ řekl šéf ANO Andrej Babiš novinářům na úvod brífinku v dolní komoře Parlamentu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rakušan používal šifrovaný telefon. Mafiána to ze mě nedělá, brání se ministr vnitra

Podle Schillerové celý klub ANO považuje situaci kolem Rakušana za naprosto skandální. „Je nepřijatelné, aby byl ministrem vnitra předseda STAN. Petr Fiala celou věc bagatelizuje. Pokud bude pana Rakušana držet ve funkci, vyvoláme hlasování o nedůvěře vlády. Do konce příštího týdne sesbíráme podpisy,“ uvedla exministryně financí. Kromě jiného apelovala na Fialu i na vládní Piráty, aby k předsedovi Starostů zaujali jasné stanovisko.

Rakušan nicméně na používání zmíněného zařízení neshledává nic divného. „Telefon s šifrovací aplikací z člověka mafiána nedělá. Mafiána dělají mafiánské praktiky a kontakty,“ napsal vicepremiér na sociální síť X. Konkrétní aplikaci označil za obyčejnou věc, která dává uživateli větší jistotu, že jej nikdo další neposlouchá.

Podle webu iDNES.cz po sněmovních volbách v roce 2021 požádal svého stranického kolegu Stanislava Polčáka, aby mu šifrovací zařízení CryptoCult pořídil. Polčák informaci následně potvrdil. Ministr vnitra přitom po vypuknutí kauzy Dozimetr loni v létě tvrdil, že sám vyčítal tehdejšímu ministru školství Petrovi Gazdíkovi (STAN), když takové zařízení používal.

„Prokázalo se, že pan Rakušan měl krypťák. Teď si v panice točí nějaký videa a dělá, že o nic nejde. Je běžné mít WhatsApp, ne speciální přístroj, který využívala vybraná zločinecká skupina. Je to mega skandál. Pan Rakušan v Kolíně vytvořil chobotnici a poté se stal součástí hlavní chobotnice. Stal se ministrem vnitra, aby tyto neuvěřitelné věci přikryl. Předvádí dlouhodobě mafiánské praktiky a je v obrovském střetu zájmů,“ prohlásil Babiš během úterní tiskové konference ve Sněmovně.

Rakušan sdělil, že telefon v podstatě nepoužíval, jelikož po nástupu do funkce ministra vnitra disponuje jiným zabezpečeným způsobem komunikace. Zařízení si prý pořídil kvůli podezření, že někdo odposlouchává prostory jeho kanceláře.

Na webu STAN Rakušan doplnil, že při skládání vlády panovaly obavy ze špehování ze strany bezpečnostní divize Agrofertu, který patří do Babišových svěřenských fondů. Předseda největšího opozičního hnutí to v úterý označil za sprostou a úmyslnou lež. „Doufám, že policie už začala konat, protože pan Rakušan páchá trestnou činnost a poškozuje práva jiných subjektů,“ dodal Babiš.

Tagy: