Hyenismus, úplné dno a mimořádný hnus. Schillerová se s pětikoalicí pohádala o Martínkovi

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO)

Farhan o výrobě penicilinu v Česku

Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová se ostře pustila do ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Podle ní neměl dopustit, aby se na záchranu života dvouletého Martínka musela skládat veřejnost. Peníze prý měly přijít ze zdravotního pojištění. Válka se zastalo hned několik zástupců pětikoalice. Ti Schillerovou obvinili ze zneužití lidské tragédie, dělání kampaně i z hyenismu.

„Velká ostuda ministra Válka. Nikdy neměl dopustit, aby se pro záchranu života, který má být chráněn veřejným zdravotním pojištěním, skládala veřejnost po korunách,“ pustila se Schillerová do šéfa resortu zdravotnictví. Svým příspěvkem na Instagramu však spustila lavinu reakcí z řad představitelů pětikoalice.

K TÉMATU: Zázračná pomoc. Češi vybrali pro nemocného Martínka přes 100 milionů. Daně? Má dostat vše

„Žádný pojistný systém na světě není tak bohatý, aby mohl takovou indikaci hradit ze základního povinného zdravotního pojištění. Zeptáte-li se svých velmi kompetentních zástupců ve VZP, tak vám to potvrdí. Zneužití lidské tragédie pro pochybné politické body je odporné. Překvapilo mě to dokonce i u vás. Je to od vás skutečně mimořádně hnusné,“ vzkázal Schillerové exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) prostřednictvím sociální sítě X.

Předmětem sporu se stal případ malého Martínka, který trpí vzácným genetickým onemocněním. Dárci na jeho léčbu k úternímu poledni přispěli částkou, která přesahuje hranici 115 milionů korun. Cílová částka už je dosažena, na genovou terapii je třeba přesně 100 milionů korun. Martínek by měl dostat celou částku, což na sociálních sítích potvrdila i Finanční správa ČR.

Schillerová i přes některé negativní odezvy v kritice Válka na Instagramu pokračovala. „Všichni sledujeme srdcervoucí příběh sbírky pro Martínka trpícího vzácným onemocněním. Dobrosrdečnost našich obyvatel nesmývá zodpovědnost z ministra Válka. Martínek má stejně jako ostatní právo dostat šanci v rámci veřejného zdravotního pojištění,“ uvedla v dalším příspěvku.

Později šéfka poslaneckého klubu odpověděla i Kalouskovi: „Stejně jako vy hovořili i zástupci veřejného zdravotního pojištění na jaře 2020, když probíhala sbírka na tehdy nehrazenou a podobně nákladnou léčbu vzácného onemocnění přípravkem Zolgensma. Právě díky tomu, že jsme nereagovali jako vy a Vlastimil Válek, VZP tuto léčbu uhradila více než 30 dětem, které teď žijí.“

Hyenismus, či legitimní kritika vlády?

Válka se zastal ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Celý národ pomáhá, jen paní Alena Schillerová dělá kampaň. Zapomíná na potřebnou míru vkusu se stejnou lehkostí, s níž asi ‚zapomněla‘, že podobné sbírky se vyhlašovaly i za jejich vlády. Pochopitelně, protože sebelepší systém péče a úhrad prostě na supervzácné diagnózy stavěný není,“ sdělil vicepremiér na X.

„Celý národ supluje systém veřejného zdravotního pojištění, zatímco vicepremiéři Vít Rakušan a Vlastimil Válek nechápou, jaká by měla být role státu,“ odvětila Schillerová, čímž spustila vlnu dalších reakcí, a to například od některých český europoslanců.

„Paní Schillerová, už dost. Přestaňte s tím hyenismem, co jste předvedla, a nerýpejte se v tom dál. Je to úplné dno,“ napsala Veronika Vrecionová (ODS). „Tohle je fakt politický odpad, paní kolegyně,“ doplnil Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Za Schillerovou se naopak postavil třeba poslanec Kamal Farhan (ANO), který ve stínové vládě Karla Havlíčka (ANO) zastává post ministra zdravotnictví. „Měla by v tomto případě být v první řadě solidární pojišťovna? Měla. Předchozí vláda také dokázala komunikovat s pojišťovnami, když bylo potřeba 150 milionů na léky pro tři malé pacienty. Tenkrát se to povedlo. Šlo to, ale muselo se chtít,“ uvedl na svém Facebooku.

Tagy: