Omikron je nebezpečnější než předchozí mutace. Ochrání nás třetí dávka očkování, říká Hel

Zdeněk Hel

Rychlejší a nakažlivější, ale s méně závažnými příznaky. Taková by měla být varianta koronaviru omikron. Podle odhadů epidemiologů se jí v Česku už nakazilo minimálně tisíc lidí. Nevyhne se očkovaným lidem ani těm, kteří už covid prodělali. „Tato varianta je potenciálně více nebezpečná než předchozí mutace viru,“ varoval biochemik Zdeněk Hel. Pomoci může podle něj jedině očkování.

„Zastávám pozici skeptiků. Nemáme sebemenší důvod se domnívat, že by omikron byl méně patogenní než varianta delta. Dá se spíše předpokládat, že bude stejná. Co však víme zcela jistě je, že je třikrát až pětkrát infekčnější a dokáže obejít imunitu, kterou jsme si vypěstovali po očkování či prodělání nemoci,“ varoval Hel.

„Proto bych chtěl všechny poprosit, aby se nechali očkovat co nejdříve. Tato varianta je potenciálně podstatě více nebezpečná než předchozí varianty,“ řekl biochemik s tím, že po prodělání nemoci člověk získá částečnou imunitu. „Pokud jste ji prodělali před více než třemi měsíci, je více než pravděpodobné, že se omikronem nakazíte. Ale tato infekce může být poměrně mírná a může mít lehký průběh,“ doplnil biochemik.

Hel už dříve upozornil na to, že je třeba vytvořit novou vakcínu proti variantě omikron. Podle něj je totiž rozdíl mezi omikronem a předchozími tipy viru příliš veliký a současné vakcíny by nemusely lidi dostatečně chránit.

„Bohužel se ukázalo, že plné očkování dostupných vakcín neposkytuje dostatečnou ochranu proti této nové variantě. Máme ale i dobré zprávy, a to že třetí posilující dávka zvyšuje schopnost protilátek neutralizovat omikron až stonásobně. Ochrana se odhaduje na 70 až 75 procent,“ uvedl Hel s tím, že při třetím posilujícím očkování dochází nejen k navýšení celkového množství protilátek, ale také k jejich kvalitativnímu zlepšení.

„Co je ale důležitější, jednotlivé dávky vakcín indikují dostatečné množství protilátek, které však mají relativně krátkou trvanlivost v těle. Jejich dostatečná hladina trvá maximálně čtyři měsíce. Dobrá zpráva je, že po třetí dávce by měly tyto protilátky chránit i před variantou omikron,“ uvedl Hel. „Naše naděje se upíná na nové vakcíny, které nám budou dávat dlouhodobou ochranu proti různým mutacím viru,“ doplnil.

Tagy: