Otevírací doba obchodů 28. října PŘEHLEDNĚ: Nakoupíte si i během státního svátku?

Hned na úvod následujícího týdne se mohou Češi těšit na státní svátek, který jim přinese prodloužený víkend. Jedná se o Den vzniku samostatného československého státu, který se slaví 28. října. Mnohé však zajímá, zda si v tento den budou moci nakoupit. Všechno důležité, včetně výjimek, pro vás připravila redakce CNN Prima NEWS.

V období státních svátků se otevírací doba obchodů v České republice řídí zákonem o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, který začal platit od 1. října 2016. Legislativa určuje, že obchody o výměře nad 200 metrů čtverečních musí zůstat během některých státních svátků zavřené.

ČTĚTE TAKÉ: Na Evropu se ženou extrémy. „Sněhová bomba“ i medikán. Přinesou mráz, bouřky a vítr

Mezi ně se řadí i 28. říjen, tedy Den vzniku samostatného československého státu, který letos připadá na pondělí. Existují ale i výjimky.

Kde může být otevřeno i ve svátek?

  • prodejny na nádražích
  • prodejny ve zdravotnických zařízeních včetně lékáren
  • obchody menší než 200 metrů čtverečních (například večerky)
  • velkoobchody
  • čerpací stanice

Lidé si také mohou nakoupit například v on-line supermarketech, ideálně by však měli nákup naplánovat na dny před státním svátkem.

Sankce za nedodržování

Na dodržování zákona dohlíží Česká obchodní inspekce (ČOI). Za nedodržování pravidel může udělit provozovateli pokutu do výše až jednoho milionu korun, v případě opakovaného přestupku mohou přijít až o pět milionů korun.

Letos již ČOI uskutečnila 41 kontrol dodržování zákazu prodeje v obchodech nad 200 metrů čtverečních o vybraných státních svátcích. Pochybení zjistila ve čtyřech případech, přičemž všechny o Velikonoční pondělí 1. dubna v menších městech, sdělil ČTK mluvčí ČOI František Kotrba.

Státní svátky do konce roku 2024

Do konce roku se lidé v Česku dočkají mimo zmíněného dne ještě čtyř státních svátků: Den boje za svobodu a demokracii, Štědrý den, 1. svátek vánoční a 2. svátek vánoční. Ve které dny si budeme moci nakoupit?

Datum Svátek Otevírací doba
17. listopadu (neděle) Den boje za svobodu a demokracii Otevřeno bez omezení
24. prosince (úterý) Štědrý den Otevřeno do 12:00
25. prosince (středa) 1. svátek vánoční Zavřeno
26. prosince (čtvrtek) 2. svátek vánoční Zavřeno

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Za vysoké ceny potravin může i Výborný, míní Prouza. Ministr se ohradil

Tagy:
nákupy obchod obchody otevírací doba Česká obchodní inspekce volný čas Česko státní svátek maloobchodní prodej veřejný svátek produkty a služby ekonomika, obchod a finance životní styl a volný čas prodejní kanály