Pavel uzemnil obávaného moderátora BBC. S jeho jízlivou otázkou si pohotově poradil

Petr Pavel si v nedávném rozhovoru pro BBC pohotově poradil s kousavou otázkou britského moderátora. Obávaný Stephen Sackur se prezidenta zeptal, jak chce v Česku vyhrát nad populismem. Pavel svou rozsáhlejší odpověď zahájil sebevědomou poznámkou, že populismus se netýká jen střední Evropy. A že před brexitem ho poznalo i Spojené království.

Nebyla to žádná hádka, vlastně nešlo ani o výjimečně nervózní okamžik. Bylo však poznat, že zkušený novinář BBC Stephen Sackur je ve svém pořadu HARDtalk zvyklý pokládat nepříjemné, třeba až jízlivé otázky. Když měl před pár dny v Praze proti sobě Petra Pavla, jednu takovou se mu totiž při rozhovoru nezdráhal položit.

„Jak hodláte vyhrát svůj boj s populismem?“ zeptal se Sackur s pohledem zkoušejícího učitele. A snad aby to znělo ještě přísněji, dodal po pár vteřinách: „…tady?“

ČTĚTE TAKÉ: Jak šel čas s Pavlem. Od skromných vojenských začátků po volební triumf

Pavel se nenechal vyvést z míry. Odpověděl s klidem, který se mu vyplatil i při vypjatějších momentech předvolebních debat.

„Dovolte mi připomenout, že populismus není problémem pouze této části Evropy,“ řekl. „Před pár lety jsme byli svědky obrovské vlny populismu v USA. Viděli jsme to ve Spojeném království před brexitem. V celé řadě dalších zemí. Populismus je obecně hrozbou pro všechny demokracie,“ dodal český prezident.

Sebevědomou angličtinou vzápětí dodal, že jedinou funkční zbraní proti populismu je pomalý a velmi trpělivý proces – říkat lidem pravdu.

„Stavět argumenty na měřitelných faktech a pomalu navracet důvěru lidí, která byla postupem času ztracena,“ vysvětloval. „Vždy je mnohem snadnější dát tisíce slibů, aniž byste je splnili. Je mnohem složitější obnovit důvěru, která byla v průběhu let roztříštěna populisty. Ale čas od času to může mít úspěch,“ zdůraznil.

Pavel není prvním českým prezidentem, který se dostal do pořadu HARDtalk. Sackur před lety podobně „griloval“ Václava Klause kvůli jeho postojům ke klimatickým změnám, nástupce Václava Havla tehdy dokonce nepřímo nařknul z arogance.

U někoho jiného by snad byl takový styl vedení rozhovoru přes čáru, britský mazák si ho však může dovolit. Má za sebou pozoruhodnou kariéru.

Roky byl stálým zpravodajem BBC na Středním východě, přímo z místa podával informace jak o válce v Zálivu, tak třeba o amerických prezidentských volbách v roce 2000 a skandálu Billa Clintona se stážistkou Monikou Lewinskou. Ještě před tím jako rozhlasový zpravodaj referoval z Prahy o sametové revoluci.

V pořadu HARDtalk se svým typicky nesmlouvavým způsobem bavil třeba s někdejším prezidentem SSSR Michailem Gorbačovem nebo s venezuelským lídrem Hugem Chávezem. Za svou práci obdržel několik prestižních novinářských cen.

Tagy: