Počet pacientů nakažených meningitidou roste, varují lékaři. Jaké jsou příznaky a co vás ochrání?

Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) vydalo varování před rostoucím počtem meningokokového onemocnění. Může za to specifický kmen jedné bakterie, která napadá krevní řečiště. Takové případy je přitom mnohdy těžké včas rozeznat, protože nebývají doprovázeny typickými příznaky. Jedinou ochranou je očkování.

Ve Spojených státech evidují v posledních měsících značný nárůst počtu onemocnění meningokokovou infekcí. K pondělí bylo hlášeno 143 případů, zatímco ve stejném období loňského roku se jich objevilo pouze 81, cituje CDC agentura Reuters.

ČTĚTE TAKÉ: Pátá nemoc se v Česku šíří mezi dětmi, ohrožuje ale i dospělé. Jak poznáte příznaky?

Invazivní meningokokové onemocnění patří mezi závažné infekční nemoci a může způsobit smrt během několika hodin. Hlavní příčinou nárůstu počtu případů v USA je kmen bakterie Neisseria meningitidis, který ve dvou třetinách případů infikuje krevní řečiště, poznamenal web Live Science.

Problém spočívá v tom, že lékaři nemusí nemoc odhalit a včas podat antibiotika, protože se u pacienta mnohdy neprojevují typické příznaky, jako jsou bolest hlavy, ztuhlost šíje, změna psychického stavu a horečka. Místo toho vykazují symptomy, jako jsou studené ruce a nohy, silné bolesti svalů, kloubů, hrudníku nebo břicha, zrychlené dýchání, průjem a tmavě fialová vyrážka.

„Počáteční příznaky meningokokového onemocnění mohou být navíc zpočátku nespecifické, rychle se ale zhoršují a onemocnění se může stát život ohrožujícím během několika hodin,“ varovalo CDC. Pacientům případně hrozí i dlouhodobé následky, jako je hluchota či amputace končetin.

Jedinou účinnou zbraní proti tomuto typu meningitidy je očkování, zvláště u nejvíce ohrožených skupin, mezi které spadají kojenci, adolescenti a imunitně oslabení jedinci. V ČR je od roku 2024 podle portálu MediClinic očkování proti meningokokům dětem do určitého věku plně hrazeno.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Epidemie černého kašle se těžko zastavuje, říká Prymula. Proočkovanost těhotných je komická

Tagy: