Moravou se v noci prohnaly přívalové deště. Hasiči chystali evakuaci, hrozily povodně

Následky extrémní bouřky na Frýdecko-Místecku

Noční bouře na severní Moravě

Frýdecko-Místecko a Karvinsko zasáhla ve čtvrtek extrémně silná lokální bouřka. Doprovázel ji prudký přívalový déšť, uvedli meteorologové. Hasiči čerpali vodu ze zatopených sklepů, zasahovali například v obcích Střítež a Hnojník. Informoval o tom mluvčí hasičů Jakub Kozák. Na jednom místě dokonce hasiči a policisté připravovali evakuaci chatové osady.

Přes Frýdecko-Místecko a Karvinsko v Moravskoslezském kraji přešla ve středu večer podle meteorologů extrémně silná bouřka. Doprovázel ji prudký přívalový déšť, při němž spadlo za půl hodiny 40 milimetrů srážek. Hasiči museli mimo jiné čerpat vodu ze zatopených sklepů.

Hasiči také zasahovali v obcích Střítež a Hnojník. Hladina říčky Stonávka ve stanici Hradiště velmi rychle vystoupala na třetí povodňový stupeň, pak se opět vrátila na původní hodnoty. Lučina v Domaslavicích byla po 22:00 na prvním stupni.

„V souvislosti s bouřkou na Frýdecko-Místecku se během krátké chvíle dostaly na 1. stupeň povodňové aktivity řeka Lučina v Domaslavicích a na 2. SPA Stonávka v Hradišti. V tuto chvíli řešíme v souvislosti s bouřkou 15 událostí, vše zatopené sklepy,“ sdělili hasiči před desátou večer na Twitteru.

Hasiči chystali evakuaci

Meteorologové následně uvedli, že bouře s přívalovým deštěm začala slábnout. „Do oblasti dorazí v nejbližších hodinách od severovýchodu pravděpodobně další bouřky. Přívalový déšť může způsobovat rychlý odtok vody z krajiny, zatopení níže položených míst a rozvodnění menších toků,“ upozornili.

Frýdecko-Místecko a Karvinsko zasáhla během večera extrémně silná bouřka doprovázená prudkým přívalovým deštěm s úhrny...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Wednesday, August 24, 2022

Hasiči v Moravskoslezském kraji společně s policií po půlnoci chystali evakuaci chatové osady, voda však poměrně rychle opadla. „Prověřili jsme stav budov i obyvatel, zajistili brod i most přes řeku a ve spolupráci s ČEZ kontrolujeme, zda se voda nedostala do rozvaděčů,“ doplnili.

Na stanici Ropice napršelo během silné bouřky za necelé dvě hodiny 73 milimetrů, nedaleká stanice Lučina zaznamenala 35 milimetrů, informovali meteorologové na své facebookové stránce. Bouřky v oblasti začaly pozdě večer slábnout a situace na řekách se začala uklidňovat.

Tagy:
počasí bouřka hasiči sklep déšť okres Frýdek-Místek okres Karviná Střítež