Jsme na prahu epidemie covidu, řekl Prymula. Zmínil novou variantu XEC i neobvyklé příznaky

Epidemiolog Roman Prymula byl hostem pořadu Nový den.

Prymula o Bohdalové a koronaviru

Počty nakažených koronavirem jsou hrozivé, jsme na prahu nové epidemie. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to řekl epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Nová varianta viru nazvaná XEC, která se v současné době šíří světem, je však podle něj mírnější a nepředstavuje závažné ohrožení.

Nakažených koronavirem v Česku podle Prymuly kontinuálně přibývá již od července. „Až do minulého týdne ten nárůst ale nebyl příliš výrazný,“ řekl Prymula.

ČTĚTE TAKÉ: Jak včas poznat příznaky rakoviny hrtanu? Zákeřná nemoc trápila Wericha, Navrátilovou i Douglase

Od začátku týdne je však podle epidemiologa možné hovořit o exponenciálním nárůstu případů. „V pondělí se počet případů zdvojnásobil na 1 940 a dostáváme se do exponenciální fáze. Skutečný počet případů ale nevíme, protože ne všechny jsou hlášeny,“ sdělil bývalý ministr zdravotnictví.

Jedním z problémů podle Prymuly je, že lidé často nepoznají, že jsou nakažení, a měli by si dojít na test. „Pro laika je velmi těžké to poznat. Některé symptomy, jako ztráta chuti či čichu, jsou pro covid poměrně typické, ale v poslední době se setkáváme s nějakými méně specifickými, například průjmy. Zhruba 30 procent lidí, co přijde na testy, bývá pozitivních,“ řekl Prymula.

Situace ve zdravotnictví je momentálně stabilní. „V současné době je 269 lidí v nemocnici, ale jen devět z nich leží na jednotce intenzivní péče. Z toho je vidět, že situace zatím není tak závažná, byť úmrtnost se pohybuje mezi jedním až čtyřmi lidmi denně,“ řekl Prymula.

Světem se v současné době šíří nová varianta koronaviru XEC, která by se podle vědců mohla v příštích měsících stát dominantní. Poprvé byla identifikována v červnu v Berlíně. Podle Prymuly se však příliš neliší od ostatních variant omikronu. „Jsem překvapen, že se vždy těm novým variantám věnujeme, protože to není žádná velká změna. Šíří se ale velmi rychle. Jsou země, kde již představuje 30 procent, v Evropě to je asi 10 procent. V Česku ještě tato varianta zachycena nebyla, je to ale jen otázka času,“ uzavřel Prymula.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Po povodních se může šířit nebezpečná „potkaní“ horečka. Hrozí selhání jater a ledvin

Tagy: