RADAR: Brutální vedra utnou o víkendu silné bouřky. Podívejte se, zda udeří i u vás

Do konce týdne budou v Česku panovat vedra. (Ilustrační snímek)

Počasí (18.7.2024 6:07)

Do konce týdne budou v Česku panovat spalující vedra. Ochlazení zřejmě přijde až v neděli, předpovídá Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Tropické třicítky by měly ukončit přeháňky a silné bouřky.

Odpolední maxima budou ve čtvrtek mířit ke 30 °C. „V oblasti jižní Moravy třicítka výjimečně padne,“ sdělil meteorolog Martin Adamovský pro CNN Prima NEWS. Jinde se budou teploty většinou pohybovat mezi 28 a 29 °C. Během dopoledne bude převážně slunečno. Odpoledne přibude mraků, podle meteorologů se však vyšší oblačnost obejde bez srážek.

ČTĚTE TAKÉ: Spalující vedra drtí Evropu. Extrémní teploty si již vyžádaly oběti, řada památek zavírá

Teploty se k tropické třicítce vyšplhají i v pátek. Pro oblast jižní Moravy meteorologové hlásí až 32 °C. Jinde se budou nejvyšší denní teploty pohybovat mezi 27 a 31 °C. Stejně jako ve čtvrtek se deště na většině území Česka nedočkáme. „Jediná šance na srážky je na Šumavě. Tam možná odpoledne výjimečná přeháňka spadne,“ namítl Adamovský.

I o víkendu budou teploty atakovat 30 °C. Na sobotu meteorologové předpovídají převažující slunečno s teplotami pohybujícími se mezi 27 a 32 °C.

První náznak změny přijde až v neděli. „Od západu nás začne ovlivňovat studená fronta,“ píše ČHMÚ. Na jasné až polojasné obloze bude postupně přibývat oblačnost. Ta s sebou přinese i přeháňky a bouřky, které mohou být i silné. Teploty však budou i nadále tropické mezi 29 a 34 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v levém dolním rohu nad časovou osou příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Oproti předchozím tropickým dnům by se mělo výrazněji ochladit příští týden. „Minimálně v první polovině se tropických teplot určitě nedočkáme,“ zmínil Adamovský. V pondělí bude oblačno až zataženo. Místy zaprší a udeří zpočátku i silné bouřky. Postupně bude oblačnosti ubývat. Teploměry naměří 22 až 27 °C.

V dalších dnech pak budou teploty oscilovat mezi 23 a 28 °C, postupně bude 19 až 24 °C. I příští týden od úterý do čtvrtka ojediněle hrozí bouřky. Jinak meteorologové hlásí oblačno až polojasno s občasnými přeháňkami.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Následky velkých bouřek. Přes tisíc výjezdů hasičů, zatopené domy a domácnosti bez proudu

Tagy: