Následky velkých bouřek: Přes tisíc výjezdů hasičů, zatopené domy a domácnosti bez proudu

Jihomoravští hasiči kvůli silným bouřkám odstraňovali 140 popadaných stromů, celkem zasahovali u 176 událostí (12. 7. 2024).

Silné bouřky zasáhly Česko

Hasiči v pátek kvůli silným bouřkám, které se prohnaly Českem, vyjeli celkem k 1 200 případům technické pomoci. Většinou odčerpávali vodu ze zatopených míst nebo odstraňovali popadané větve či polámané stromy, uvedli na síti X. Popadané větve a stromy dočasně zastavily na několika místech i vlaky, v Čížkovicích na Litoměřicku voda strhla část silnice. Silné bouřky předčasně ukončily festival ve slovenském Trenčíně. V západní části Hradce Králové vytopilo počasí desítky domů. Na Moravě zůstávají tisíce domácností bez proudu.

Konkrétně v Ústeckém kraji přešly v pátek velmi silné srážky v pásu od Teplicka přes Ústecko a Litoměřicko po Šluknovský výběžek. Spadlo od 30 skoro do 65 milimetrů vody. Hasiči vyjížděli v souvislosti s počasím ke 111 zásahům.

K TÉMATU: Silné bouřky vystřídá ochlazení, Českem ale přejde pás deště a blesků. Kde dát pozor?

Jihomoravští hasiči do pátečních 22:00 zasahovali na 163 místech v kraji, nejčastějším důvodem byly stromy spadlé na silnici. Poté se situace výrazně zklidnila a do sobotních 7:00 jim přibylo jen 12 výjezdů ke stromům na silnicích.

Také ve středních Čechách byla situace nejhorší v pátek vpodvečer, hasiči tam nejčastěji vyjížděli kvůli čerpání vody. Po 19:00 výjezdů hasičů výrazně ubylo. „Za celou noc jsme měli od pátečních 20:00 do sobotního rána 14 výjezdů,“ sdělil mluvčí středočeských hasičů Jan Sýkora. Šlo zejména o odstraňování popadaných stromů.

Moravskoslezští hasiči po pátečních bouřkách vyjížděli ke stejným případům. Bouře způsobila i dopravní nehodu, kdy na Frýdecko-Místecku do spadlého stromu narazilo auto. Vše se ale obešlo bez zranění.

V Hradci Králové sčítají škody

Kvůli zaplavení části kruhového objezdu na křížení dálnice D11 a silnice I/35 v Plotištích u Hradce Králové byly od pátečního večera do sobotního dopoledne uzavřené směry od Jičína do Hradce Králové, z Hradce Králové na Prahu a sjezd z D11 od Jaroměře.

Přívaly deště nejvíce zasáhly právě tuto královéhradeckou městskou část, kde se rozvodnil potok Melounka. Hladina vody valící se po ulicích měla místy 30 až 50 centimetrů. „U některých domů, například dřevostaveb, budou škody zřejmě značné. U domů, kde voda vnikla do garáží či sklepů, budou menší,“ řekl mluvčí hasičů Zbyněk Voříšek. Od páteční půlnoci voda opadla.

Páteční deště škodily i na dalších místech v západní části Hradce Králové a ve vesnicích na západ od města. Hasiči vyjížděli čerpat vodu do městských částí Pražské Předměstí, Kukleny, Svobodné Dvory, Plácky a Věkoše. Zasahovali v obcích Předměřice nad Labem, Všestary a Světí.

Podle informací na webu Českých drah a Správy železnic kvůli podezření na podemletí trati dočasně nejezdí vlaky mezi Litoměřicemi a Úštěkem a kvůli popadaným stromům mezi Lovosicemi a Chotiměří nebo na jihu Čech mezi Dačicemi a Telčí.

V Krahulčí tahali lidi z domu oknem

Ve Zlínském kraji podle mluvčího hasičů Davida Martince hasiči nejčastěji odklízeli popadané stromy. „Profesionální a dobrovolné jednotky zasahovaly nejvíce na východě našeho kraje – Vsetínsko, Zlínsko (širší okolí Valašských Klobouk) a Uherskohradišťsko. Od začátku bouřky do dnešních 08:30 byl překročen počet 50 událostí,“ uvedl v sobotu. „Ve Stříteži nad Bečvou byl preventivně evakuován dětský tábor. Evakuace se týkala 36 osob,“ dodal.

Popadané stromy nejčastěji zaměstnaly také hasiče v Olomouckém kraji. Podle jejich mluvčího Radka Buryánka měli na kontě před půlnocí zhruba 35 výjezdů. Kvůli zaplavené trati nejezdily podle informací Českých drah vlaky mezi Lipovou Lázní a Jindřichovem na Moravě, jde o trať ze Zábřehu přes Šumperk směrem na Krnov. Provoz byl zastaven v sobotu 04:30 do 07:15, uvedly dráhy.

V Krahulčí na Vysočině způsobila problémy voda, která se kvůli přívalovému dešti vylila z rybníka. „Voda se dostala do sklepů přibližně 30 domů včetně obecního úřadu, kde jsme měli v kotelně, skladech do deseti centimetrů vody. V jednom případě i do obytné části jednoho domu, kde ale nikdo trvale nebydlí. Je možné, že se ještě během dne někdo ozve, že potřebuje pomoci s odklízením následků. Přistavíme lidem kontejnery, domluvíme u hasičů vysoušeče,“ řekl v sobotu nezávislý starosta Pavel Líbal. Z jedné nemovitosti v pátek museli hasiči vytáhnout tři lidi oknem, protože se už kvůli vodě nedostali ven dveřmi. Škody na komunikacích v obci podle Líbala nezaznamenali, hráz rybníka je v pořádku.

Tisíce domácností bez proudu

Problémy při bouřkách zaznamenali také energetici, polámané větve a stromy totiž na řadě míst poškodily elektrické vedení. Společnosti EG.D v pátek v noci kvůli tomu evidovala až 12 500 míst bez proudu a ČEZ kolem 4 500. Většinu poruch technici do sobotního poledne odstranili a podle mluvčího EG.D Lubomíra Budného zůstává bez proudu posledních zhruba 260 míst na Vysočině a v Jihomoravském a Zlínském kraji.

Poruchy způsobil při bouřkách hlavně silný nárazový vítr, který lámal větve a stromy. Ty následně poškodily elektrické vedení. Na řadě míst vzniklo více poruch na jedné lince, uvedl Budný.

Hladina řeky Divoká Orlice v Orlickém Záhoří na Rychnovsku před páteční půlnocí vystoupila na třetí povodňový stupeň. Následně s ustáváním srážek začala klesat a od sobotních 06:00 je řeka bez povodňových stupňů. V kulminaci měl průtok hodnotu takzvané pětileté vody.

V Trenčíně dokonce kvůli problémům se silným větrem a bouřkami organizátoři předčasně ukončili hudební festival Pohoda. Bouřlivé počasí totiž zapříčinilo pád konstrukce stanu s pódiem. Na místě byli i zranění, které převezli záchranáři do nemocnic v Trenčíně a Považské Bystrici.

Zdravotníci poté na facebookových stránkách objasnili, že v areálu ošetřili 12 lehce zraněných osob a osm z nich převezli k dalšímu vyšetření. Ve většině případů šlo o úrazy hlavy nebo horních končetin.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Smrtící hurikán Beryl na začátku sezóny překonal dávný rekord. Vědci se bojí, co přijde

Tagy: