Spalující vedra drtí Evropu. Extrémní teploty si již vyžádaly oběti, řada památek zavírá

V řecké metropoli ve středu opět na několik hodin uzavřeli Akropoli kvůli extrémním teplotám, cílem je ochránit zaměstnance této oblíbené památky i její návštěvníky, informoval deník Kathimerini. Vedra sužují také největší turecké město Istanbul, kde se teploty pohybují kolem 36 °C a panuje vysoká vlhkost vzduchu. Varování před horkem vydaly opět také ve velké části Itálie, kde zemřeli kvůli vedrům podle agentury ANSA už o víkendu čtyři lidé.

Aténská Akropole bude ve středu zavřena od 12 hodin do pěti odpoledne. Teploty v řecké metropoli šplhají ke čtyřiceti stupňům, v některých částech země se očekávají i vyšší. Už v úterý také ministerstvo práce v Řecku vydalo pokyn, aby firmy své zaměstnance nenechávaly pracovat venku od poledne do pěti hodin, a to až do pátku. Teploty se očekávají vysoké celý týden, v některých částech Řecka i 42 až 43 °C.

ČTĚTE TAKÉ: Agresivita, panické ataky i deprese. Jak působí extrémní vedra na lidský mozek?

Také radnice v tureckém Istanbulu doporučuje vyhýbat se tento týden pobytu venku, a to od deseti hodin až do čtyř odpoledne, a nezapomínat na větší množství tekutin. V Turecku se také teploty na řadě míst pohybují kolem 40 °C a bude to tak i v příštích dnech. V Istanbulu navíc zhoršuje situaci vysoká vlhkost vzduchu, která ztěžuje mnohým lidem dýchání.

Vedra sužují také velkou část Itálie. Teploty přesahující 40 °C očekávají na jihu země a na ostrovech. V Římě, kde se dnes rtuť teploměru podle meteorologů vyšplhá na 38 °C, platí stejně jako v další desítce italských měst nejvyšší varování před důsledky veder. Ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo „červené“ varování například pro Florencii, Palermo, Boloňu, Anconu či Terst.

Rovněž balkánské země trápí už druhý týden až čtyřicetistupňová vedra. Například v Albánii čekají až 42 °C, v metropoli Tiraně se téměř vylidnily ulice i kavárny. V chorvatském Dubrovníku naměřili v pondělí rekordní teplotu moře, která v pět hodin odpoledne dosáhla 29,7 °C a byla tak nejvyšší od začátku těchto měření v Chorvatsku před šedesáti lety. Dubrovník tak sebral prvenství ostrovu Rab, kde se v roce 2015 moře ohřálo na 29,5 °C.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Smrtící hurikán Beryl hned na začátku sezóny překonal dávný rekord. Vědci se bojí, co přijde

Tagy: