Rakovina plic ohrožuje i nekuřáky. Vědci upozornili, na jaké příznaky si dát pozor

Přestože kouření představuje nejčastější příčinu vzniku rakoviny plic, zákeřná nemoc ohrožuje i ty, kteří si cigaretu nikdy nedali. Vědci z Yaleovy univerzity varují před rizikovými faktory, které mohou rakovinu vyvolat, a zveřejnili seznam symptomů, které mohou na nemoc upozornit.

Nekuřáci, kteří jsou definováni jako osoby, které buď nikdy nekouřily, nebo během svého života měly méně než sto cigaret, jsou ve srovnání s kuřáky náchylní k odlišným formám rakoviny plic, informují vědci z Yale School of Medicine. „Dříve jsme si mysleli, že všechny druhy rakoviny plic jsou stejné. Nyní však chápeme, že existují různé druhy,“ řekla hrudní onkoložka Anne Chiangová.

ČTĚTE TAKÉ: Počasí přeje klíšťatům. Experti radí, na jaké příznaky se po jejich kousnutí zaměřit

Nekuřáci častěji trpí rakovinou, která je způsobena molekulární změnou nebo mutací. „Dobrá zpráva je, že změny v nádoru lze odhalit a jsou na ně k dispozici léky a terapie,“ dodala Chiangová.

U většiny nekuřáků se jedná o typ nádoru známý jako adenokarcinom, jenž se tvoří v buňkách produkujících hlen, které lemují průdušinky. „Pokud jste kuřák, můžete si své plíce představit jako pytlík bílých kuliček a rakovinu jako vloženou černou kuličku. Rakovina u nekuřáka vypadá spíše jako zrnko černého písku. Místo skvrny nebo bulky je to rozptýlenější a zamlžená oblast,“ sdělil hrudní chirurg Daniel Boffa.

Další rozdíl spočívá v tom, že u nekuřáků má rakovina tendenci rozrůstat se pomalu. Přestože je méně pravděpodobné, že se rozšíří do jiných částí těla, stále se může i po úspěšné operaci vrátit.

Příčina rakoviny u nekuřáků nemusí být pouze jedna – často se na vzniku onemocnění podílí kombinace několika různých faktorů. Mezi rizikové vlivy vědci řadí radioaktivní plyn radon, který může pronikat do domů z podzemí. Dále zmiňují pasivní kouření či práci v prostředí, v němž se vyskytují rakovinotvorné látky jako azbest, těžké kovy a výfukové plyny z dieselových motorů. V neposlední řadě vědci zmiňují vliv znečištěného ovzduší.

Vědci upozorňují, že nekuřáci obvykle nemají počáteční příznaky rakoviny plic jako kuřáci. To často vede k pozdnímu odhalení nemoci až po jejím rozšíření. Mezi příznaky, které mohou nekuřáky upozornit na možnou rakovinu plic, patří:

  • kašel, který nemizí nebo se časem zhoršuje
  • vykašlávání krve
  • bolest na hrudi
  • potíže s dýcháním
  • sípání a chrapot
  • ztráta chuti k jidlu
  • bezdůvodný úbytek hmotnosti
  • únava
  • potíže s polykáním
  • otoky na obličeji a krku

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Velikonoce černý kašel nezpomalily, děti ho nosí ze školy dál. Lékaři chystají očkovací mapu

Tagy: