Rusko začíná pociťovat západní sankce. Lidé v panice skupují cukr, těstoviny a olej

Bitva o cukr v ruském obchodě

Jak začínají sankce pociťovat Rusové?

Západní sankce zavedené z důvodu ruské invaze na Ukrajinu se zřejmě začínají projevovat. V Rusku vypukla panika z nedostatku zboží. V Moskvě lidé vykupují cukr, těstoviny, rýži a olej. Videa z několika ruských měst zachytila, jak se lidé perou o poslední kusy zboží.

Po sociálních sítích se začala šířit videa, na kterých lidé v ruských supermarketech doslova bojují o základní potraviny jako jsou těstoviny, cukr, rýže a olej. Rusové se zřejmě obávají nedostatku zboží z důvodu uvalených sankcí.

Krátce poté, co byla do obchodu Perekryostok na severu Moskvy dovezena nová zásilka cukru, se strhl velký boj a lidé chtěli získat co nejvíce pro sebe. „Lidé bojují o cukr, důchodci se perou,“ řekl jeden z přihlížejících webu Daily Mail.

Hádky o zásoby cukru natočila na video místní obyvatelka Anna. Podle ní se lidé chovali agresivně, protože je děsí prázdné regály uprostřed potenciálně vážné hospodářské krize vyvolané sankcemi, které způsobily propad rublu. Ruská měna totiž od začátku roku 2022 ztratila téměř polovinu své hodnoty.

„Byly tam prázdné police, žádná sůl, cukr, těstoviny, pohanka, jen drahá rýže,“ popsala Anna s tím, že jakmile lidé viděli vozík s novými zásobami cukru, okamžitě se k němu rozeběhli. „Zaútočili na ten vozík a navzájem se agresivně odstrkovali. Sbírali co nejvíce pro sebe a nenechali cukr pro ostatní,“ líčila Anna.

Rusové byli vyzváni, aby nepropadali panice a potraviny nehromadili. Oficiálnímu ujištění, že se dodávky zboží zdrží kvůli západním sankcím, ale prý moc nevěří. Ruští prokurátoři údajně zahájili kontroly ve 26 regionech kvůli podezření z uměle vysokých cen.

„Žádný cukr, žádná sůl, ale prázdné police. Co to je? Uměle vytvořený deficit? Lidé v panice vykupují zásoby?“ nechápal jeden z obyvatelů sibiřského města Kiseljovsk. V Přímořském kraji, jehož hlavním městem je Vladivostok, vzrostla poptávka po cukru až o 400 procent.

Místní ministerstvo obchodu ale uvedlo, že zásoby brzy dorazí. „Očekává se, že do regionu bude brzy dodáno 500 tun cukru,“ sdělilo s tím, že toto množství by mělo pokrýt veškerou poptávku.

Některé ruské obchody také omezily množství zboží, které si zákazníci mohou koupit. Ruská vicepremiérka Viktoria Abramčenková uvedla, že „neexistuje riziko nedostatku nebo omezení sortimentu. Přeorientujeme trh a navážeme vzájemně výhodný obchod, rozšíříme naši partnerskou síť se spřátelenými zeměmi.“

Tagy: