Sledujte RADAR: Česko opět zasáhne silná ledovka. Podívejte se, kde to bude nejvíc klouzat

Česko opět zasáhne ledovka.

Počasí (22.1.2024 6:47)

Česko v pondělí zasáhne silná ledovka. Meteorologové kvůli tomu vydali výstrahu, pro Pardubicko platí dokonce nejvyšší stupeň. Teploty se budou pohybovat kolem 3 až 7 °C, ve středu ale vystoupají až na 12 °C. V následujících dnech bude vát také silnější vítr, který v nárazech dosáhne až na 20 m/s.

Na naše území bude postupovat studená fronta z Německa. V pondělí bude zpočátku polojasno, od severozápadu oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami. „Odpoledne a večer se místy, zejména v severovýchodních Čechách, na Moravě a ve Slezsku při mrznoucím dešti bude tvořit ledovka,“ uvedli meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu. Zejména v severovýchodních Čechách, na Moravě a ve Slezsku mohou být srážky i mrznoucí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dechberoucí hra rampouchů na Rokycansku. Mráz proměnil historický mlýn v ledové království

Nejvyšší teploty dosáhnou na 3 až 7 °C, v severovýchodních Čechách, na Moravě a ve Slezsku se budou pohybovat mezi –1 až +3 °C. Povane mírný jižní až jihozápadní vítr rychlostí 3 až 7 m/s, na severu a severovýchodě čerstvý o rychlosti 6 až 10 m/s místy s nárazy kolem 20 m/s (kolem 70 km/h).

Pro sever Čech, Moravu a Slezsko je v platnosti výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před ledovkou. Pro část Pardubického kraje je vyhlášen dokonce nejvyšší stupeň. „Chůze i jízda autem může být téměř nemožná. Hrozí nebezpečí četných úrazů při chůzi a vysoké nehodovosti, pravděpodobné výpadky dodávky elektřiny, zásobování a zdravotnických služeb,“ uvádějí meteorologové ve výstraze pro Pardubicko. V dalších oblastech je v platnosti první až druhý stupeň výstrahy. „Pokud napadne deset milimetrů mrznoucích srážek, můžeme čekat velké problémy,“ sdělil meteorolog Martin Adamovský.

Ledovka vzniká kvůli teplejšímu vzduchu ve vyšších vrstvách atmosféry. „Sníh prochází teplejší vrstvou, tam roztaje a pod tím je chladnější vzduch, kde mrzne a tím pádem padá déšť i při teplotách pod nulou,“ vysvětlil Adamovský. Dodal, že podmínky pro tvorbu ledovky budou v pondělí ukázkové.

Noc na úterý bude převážně zatažená, na většině území se vyskytne déšť nebo přeháňky, na Moravě a ve Slezsku zpočátku ojediněle i mrznoucí déšť. Nejnižší teploty klesnou na 4 až 0 °C, na Moravě a ve Slezsku na 1 až –3 °C. Vát bude mírný západní až jihozápadní vítr rychlostí 3 až 7 m/s, zejména v Čechách místy s nárazy kolem 15 m/s.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

V úterý bude oblačno až polojasno, ojediněle se vyskytne déšť nebo přeháňky. Večer se od západu očekává přibývání oblačnosti a později na západě Čech déšť. Nejvyšší teploty dosáhnou na 3 až 7 °C. Povane čerstvý západní až jihozápadní vítr rychlostí 4 až 8 m/s, zejména v Čechách místy s nárazy kolem 15 m/s. Večer bude místy slábnout.

Ve středu bude zataženo až oblačno s deštěm a přeháňkami. Nejnižší noční teploty klesnou na +3 až –1 °C, na východě až na –3 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou na 8 až 12 °C. Povane čerstvý západní vítr rychlostí 6 až 10 m/s s nárazy až 20 m/s (70 km/h).

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, přechodně místy i polojasno. Místy se vyskytne občasný déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou na 6 až 2 °C, přes den pak dosáhnou na 3 až 8 °C. Vát bude čerstvý západní až severozápadní vítr rychlostí 6 až 10 m/s, místy s nárazy kolem 15 až 20 m/s.

Tagy: