Dechberoucí hra rampouchů na Rokycansku: Mráz proměnil historický mlýn v ledové království

Vodní hamr v Dobřívě na Rokycansku se na pár dnů až týdnů změnil v ledové království.

Obří rampouchy na Rokycansku

Vodní hamr v Dobřívě na Rokycansku se na pár týdnů změnil v ledové království. Silný mráz totiž proměnil vodu kapající mezerami v dřevěných vantrocích nad čtyřmi vodními koly v obří rampouchy a stékající voda měnící se v led obalila i samotná dřevěná kola a jejich hřídele. O zajímavém přírodním úkazu píše web Mladá fronta DNES.

Na pravidelné kontroly do podzemí mezi nádhernou hru rampouchů ale mohou jen pracovníci památkově chráněného hamru. Až se s novou sezónou kola hnaná vodou zase roztočí, opět rozpohybují velká kladiva, která od 19. století opracovávala železo. Jedno ze čtyř dřevěných kol čeká ještě na konci zimy a začátku jara velká rekonstrukce, připomíná web MF DNES.

K TÉMATU: Bizarní kruhový objezd na Plzeňsku. Autobusy jezdí přes obrubníky, ničí si pneumatiky

Pozoruhodný úkaz je k vidění každý rok. Podle správce Petra Kolduška vydržela silná ledová krusta před deseti lety až do května. Kvůli očekávanému oteplování však nejspíš přírodní spektákl nevydrží letos ani do dubna, kdy areál očekává první návštěvníky.

Zaměstnanci věří, že led archaické dřevěné části hamru nijak nepoškodí. Na rozdíl od předchozích let prý nemá takovou sílu. „Samozřejmě, že led to všechno mechanicky namáhá, ale naši předkové s tím počítali a postavili to bytelně,“ vysvětlil správce.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Smutný osud seniorů z Tachovska. Dcera s manželem je připravili o dům, mají se vystěhovat

Tagy:
počasí zima mráz podzemí Plzeňský kraj návštěvníci Dobříš mlýn okres Rokycany historická památka rampouch vodní hamr hamr Petr Koldušek