Spolu ovládlo města, ANO triumfovalo v regionech. Podívejte se, jak se volilo ve vaší obci

Výsledky voleb do Evropského parlamentu v České republice

Tisková konference k výsledkům eurovoleb

Letošní volby do Evropského parlamentu přilákaly v Česku k urnám historicky nejvyšší počet voličů, kteří do Bruselu vyslali 21 českých zástupců. Triumf ve volbách zaznamenalo opoziční hnutí ANO, na druhém místě skončila vládní koalice Spolu. Strany současné pětikoalice Petra Fialy (ODS) ale celkově zaznamenaly neúspěch, ztratily celkem tři křesla. Slavit naopak mohou koalice Přísaha a Motoristé sobě a Stačilo! V infografice se můžete podívat, jak volili sousedé ve vaší obci.

V letošních volbách do Evropského parlamentu odevzdaly svůj hlas bezmála tři miliony voličů. S účastí 36,45 procenta tak letošní eurovolby zaznamenaly historicky nejvyšší účast. V posledních volbách do Evropského parlamentu před pěti lety přišlo hlasovat o více než 600 tisíc Čechů méně. Účast se tehdy dostala k 29 procentům.

ČTĚTE TAKÉ: Ve volbách zazářila koalice, která ani neměla program. Co chtějí Přísaha a Motoristé?

Největší počet hlasů získalo opoziční hnutí ANO. Politický subjekt Andreje Babiše evropské volby vyhrál potřetí za sebou a triumfoval především v regionech. Větší města ovládla druhá koalice Spolu. V infografice níže se můžete podívat, jak se volilo ve vaší obci.

Obec vyhledáte zadáním názvu do kolonky „Najít obec“ a jejím zvolením v seznamu, který se následně objeví. V tabulce se poté můžete podívat, kolik hlasů získaly jednotlivé politické strany právě v dané lokalitě. Letošní výsledky můžete porovnat také s těmi z posledních evropských voleb z roku 2019 (najdete je pod aktuálními výsledky).

Volby do europarlamentu vyhrálo letos hnutí ANO se ziskem 26,14 procenta hlasů, čemuž odpovídá zisk sedmi křesel. Následovala koalice Spolu, které svůj hlas dalo 22,27 procenta voličů, a připadne jí šest mandátů. Třetí příčku obsadila koalice hnutí Přísaha se stranou Motoristé sobě (10,26 %; dva mandáty). V Evropském parlamentu usednou také zástupci koalice Stačilo! (9,56 %; dvě křesla), Piráti (6,20 %; jedno křeslo) a SPD a Trikolora (5,73 %; jeden mandát). Volební účast dosáhla rekordních 36,45 procenta. Před pěti lety hlasovalo 28,72 procenta voličů.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Macron po triumfu Le Penové rozpouští parlament. Krajní pravice slaví také v Německu

Tagy: