Dalo se tragickému požáru v Brně zabránit? Buňky měly jít k zemi, útěk znemožnily mříže

K požáru, při kterém zemřelo osm lidí, nemuselo dojít. Podle informací CNN Prima NEWS byl nyní už zdevastovaný objekt v Brně určen k demolici. Oheň zasáhl několik stavebních buněk, které dříve sloužily jako noclehárna pro dělníky. Počtem obětí se jedná o jeden z nejtragičtějších požárů v novodobé historii.

„Podle hasičů je škoda na objektu nulová, protože byl určen k demolici,“ popsal z místa reportér CNN Prima NEWS Jakub Nakládal. Při požáru byla poškozena i čtyři zaparkovaná auta, u těch se způsobená škoda ještě zjišťuje.

ČTĚTE TAKÉ: Nejhorší dětský vrah v dějinách. Sedmák v Srbsku zabíjel podle seznamu smrti, zbraně měl od táty

Zprávu uveřejnily i České dráhy, které objekt vlastní. „Při fyzické prohlídce a předání staveniště odborné firmě byly buňky zabezpečeny proti vniknutí a nebyly zde žádné osoby. Vlastní práce měly proběhnout v nejbližších dnech,“ uvedly na Twitteru.

K požáru došlo ve čtvrtek v noci, a to v ulici Plotní v Brně. Ve stavebních buňkách nedaleko autobusového nádraží však byli i lidé. Záchranné jednotky jich zde našly osm. „Na místě bohužel nebylo, jak se ukázalo, komu pomoci,“ konstatovala mluvčí záchranné služby Jihomoravského kraje Michaela Bothová.

Mříže znemožnily útěk

Okna stavebních buněk byla zamřížovaná. „Není vyloučeno, že požár některého z lidí bez domova vzbudil a ten se snažil přes mříže dostat ven. To se mu bohužel nepodařilo,“ přiblížil dále reportér Nakládal.

Buňky měly být uzamčené a podle policie v nich bezdomovci neměli co dělat. „Lidé do objektu vnikli neoprávněně, shodou okolností ho včera majitel kontroloval, byl prázdný. Pravděpodobně ho využívali lidé bez domova pouze na přespávání,“ sdělil policejní mluvčí Jihomoravského kraje Pavel Šváb.

Totožnost osmi obětí tragického požáru by měla v dalších dnech ukázat soudní pitva. Jeho příčiny budou jasné nejspíše až za několik týdnů.

Tagy:
požár Brno bezdomovec Jihomoravský kraj úmrtí krimi České dráhy Jakub Nakládal Policie České republiky Pavel Šváb Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje