Nejhorší dětský vrah v dějinách. Sedmák v Srbsku zabíjel podle seznamu smrti, zbraně měl od táty

Srbskem otřásla ve středu tragédie na základní škole, kde žák sedmé třídy zastřelil osm svých spolužáků a člena ochranky. Policie odhalila, že útočník tento čin plánoval již několik týdnů. Měl s sebou dokonce předpřipravený seznam těch, které plánoval zabít, píše web BBC. Motiv útoku je však stále nejasný. Podle místních médií se jedná o nejhorší případ dětského vícenásobného vraha v dějinách.

Třináctiletý Kosta K., o kterém zprvu úřady informovaly, že mu je o rok více, ve středu ráno zahájil střelbu na základní škole Vladislava Ribnikara v Bělehradě krátce poté, co začala první hodina. Podle svědectví nejprve zabil člena ochranky a poté pokračoval do učebny dějepisu, která se nacházela poblíž vchodu, kde usmrtil osm dětí a dalších šest lidí vážně zranil. Mezi mrtvými byla i studentka z Francie, informovalo podle CNN francouzské ministerstvo zahraničí. „Sedm dívek a jeden chlapec bylo zabito spolu s ochrankou,“ upřesnil na tiskové konferenci bělehradský policejní šéf Veselin Milić. Mladík poté zavolal na tísňovou linku a počkal na školním dvoře.

ČTĚTE TAKÉ: Devět mrtvých a několik zraněných. Svědci popsali paniku po střelbě školáka v Bělehradu

Střelba byla podle vyšetřovatelů pravděpodobně předem důkladně promyšlená. U chlapce totiž policisté našli zmuchlané kousky papíru, na kterých si načrtával své plány k útoku. Podle informací, které zveřejnil web BBC, mladík tento čin plánoval již měsíc a měl s sebou připravený seznam prioritních obětí, které chtěl zlikvidovat jako první.

Chlapec údajně použil zbraně svého otce, na které měl povolení. Před zabíjením ve škole prý také šel s ním na střelnici. Ten byl následně zadržen pro „podezření ze spáchání trestného činu proti obecné bezpečnosti“. Ve vazbě skončila i útočníkova matka. „Doma měli několik kusů zbraní, které se nacházely v uzamčeném v trezoru s kódem. Ten dítě zřejmě ale znalo, protože se mu z něj podařilo získat devítimilimetrovou a malorážnou pistoli a tři zásobníky plné nábojů,“ citovala ministra vnitra Bratislava Gašiče stanice CNN. Navíc si opatřil čtyři Molotovovy koktejly.

Útočníkovi byla podle prokuratury odebrána krev na toxikologický rozbor, aby se zjistilo, zda nebyl v době střelby pod vlivem alkoholu, omamných nebo jiných psychoaktivních látek. „Za jakých okolností se přesně ke zbraním dostal a co měl za motiv, je stále předmětem vyšetřování,“ stojí v prohlášení.

Rodiče v šoku

Situace na místě byla hodně nepřehledná. „Děti vybíhaly ze školy a křičely. Přišli rodiče, zavládla panika. Později jsem slyšel tři výstřely,“ řekl jeden ze studentů srbské státní televizi RTS.

Chaotické ráno popsal také otec jedné ze studentek, který při cestě do banky viděl velké policejní manévry. Když dorazil na místo, zaměstnanci školy byli zdrcení. Snažil se zjistit, kde je jeho dcera. Od kolemjdoucího se dozvěděl, že učitel dějepisu byl zastřelen.

„Vrátil jsem se domů, abych se podíval na rozvrh své dcery. Podle něj byla skutečně na hodině dějepisu. Vzal jsem s sebou manželku a vrátili jsme se zpátky k budově. Člen ochranky ležel pod stolem v kruhu krve. Prošel jsem dveřmi a hledal zaměstnance. Nevěděl jsem, co mám dělat. Zeptal jsem se: ,Kde je mé dítě?‘ ale nikdo nic neříkal,“ vylíčil otec chvíle hrůzy. Jeho dcera nakonec vyvázla bez zranění.

Rodiče a žáci základní školy zůstali otřesení. „Moje dcera je stále v šoku, nepodařilo se nám ji uklidnit,“  sdělila stanici CNN N1 matka jedné žákyně.

Státní smutek

K útoku se ve středu vyjádřil také srbský prezident Aleksandar Vučič, který popsal útok jako „nejtěžší den novodobé historii Srbska“. Podezřelý podle něj bude umístěn do zvláštní části neuropsychiatrické kliniky, neboť podle současných srbských zákonů není trestně odpovědný. Zároveň uvedl, že vládě navrhne snížení trestní odpovědnosti ze 14 na 12 let. V zemi navíc vyhlásil třídenní státní smutek.

Tragická událost se odehrála poblíž české ambasády v Bělehradě. „My jsme s tou školou spolupracovali. Nachází se od nás dva bloky a zrovna v pátek jsme pro ně připravovali Dětský den. Což jsme museli zrušit, protože bude třídenní státní smutek,“ řekl pro CNN Prima NEWS velvyslanec Tomáš Kuchta.

Nejhorší dětský vícenásobný vrah v historii

Masové střelby jsou v Srbsku, které má velmi přísné zákony o držení zbraní, poměrně vzácné. Nicméně počet ozbrojených obyvatel patří k nejvyšším v Evropě. V roce 2019 se odhadovalo, že je v Srbsku 39,1 střelné zbraně na 100 obyvatel – třetí nejvyšší na světě, za USA a Černou Horou. Ve dvou nejsmrtelnějších střelbách v Srbsku zabil Ljubisa Bogdanović v roce 2013 ve vesnici Velika Ivanca 14 lidí. O šest let dříve zase řádil v Jabukovaci Nikola Radosavljević, který měl na svědomí devět obětí a zranil pět dalších.

Středeční masakr je ovšem podle srbských médií nejhorším případem dětského vícenásobného vraha v dějinách, neboť případů, kdy děti do 14 let zavraždily najednou více lidí, je velmi málo. Podle listu Blic byly zaznamenány pouze tři, z toho poslední pochází z roku 2019, kdy devítiletý chlapec v USA založil úmyslně požár, v důsledku čehož zemřelo pět členů jeho rodiny.

Tagy: