Detaily tragického požáru v Brně: Uhořeli zřejmě lidé bez domova, hasiči zveřejnili záběry

Čtvrteční požár stavebních buněk v Plotní ulici v Brně si vyžádal osm životů, zřejmě šlo o lidi bez domova. Šlo o jeden z nejtragičtějších v české historii. Jihomoravští hasiči zveřejnili záběry ze zásahu, během kterého museli použít i těžkou techniku.

K požáru soustavy dvanácti stavebních buněk hasiči dorazili kolem půl třetí ráno, přičemž hořet začalo ve dvě hodiny. „Začali jsme hasit čtyřmi vodními proudy,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jan Dvořák. Do rána pak rozebírali konstrukce a dohašovali skrytá ohniska.

Na záběrech, které sdíleli na svém Twitteru, jsou vidět ohořelé trosky buněk. Zasahující jednotky používaly dýchací přístroje a pomocí termokamery hledaly ohniska požáru. Aby se mohly do buněk dostat, musely rozřezat mříže na oknech. K tomu použily velkou brusku. Uvnitř prostoru pak pracovaly s motorovými pilami.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Milují boj s plameny, ale zrovna nehoří. Mezi žháře se řadí i hasiči, jeden založil 22 požárů

Místo následně začali ohledávat také policisté. „Na místo dorazili i policejní psovodi se psy specializovanými na vyhledávání akcelerantů hoření,“ uvedla na Twitteru Policie ČR.

„Příčiny toho, co se stalo, se vyšetřují, v každém případě je to obrovská lidská tragédie, která nemůže nikoho nechat lhostejným. A velký dík patří hasičům, kteří statečně bojovali s plameny,“ uvedla na Twitteru primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS).

Požár si vyžádal celkem osm životů. „Jejich totožnost budeme zjišťovat, nabízí se, že šlo o lidi bez domova,“ řekl policejní mluvčí Pavel Šváb.

Před třemi lety se opodál stala obdobná tragédie, při požáru železničního vagonu tam uhořeli čtyři lidé. Vagon plný odpadu zřejmě sloužil jako noclehárna bezdomovců. Příčinou byla pravděpodobně nedbalost při používání topidla.

Tagy:
požár Twitter Brno bezdomovec ODS Markéta Vaňková Jan Dvořák Policie České republiky Pavel Šváb