Blíží se spalující vedra. Teploty v Česku mohou vystoupat až na 39 °C, varují experti

Do Česka se vrátí spalující vedra.

Počasí (6.8.2024 6:08)

Po chladnějším začátku týdne se ve středu do Česka vrátí tropické teploty. Naplno se letní počasí projeví v neděli, kdy meteorologové očekávají i 34 °C, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Podle měsíčního výhledu počasí budou mít teploty v tomto a příštím týdnu vzestupnou tendenci. Experti dokonce varují, že by mohly vystoupat až k 39 °C.

Po chladném úterním ránu, kdy se teploty pohybovaly mezi 12 a 8 °C, přijde oteplení a přes den naměříme 23 až 27 °C.

Polojasná obloha bude zpočátku také ve středu, a to zejména v Čechách, kde teploty mohou dosáhnout až 31 °C. „Chladněji bude na severovýchodě, kde se budou pohybovat kolem 26 °C,“ uvedl meteorolog Martin Adamovský pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Přehledná MAPA pro houbaře. V lesích začínají žně. Podívejte se, odkud si odnesete plné koše

Večer začne od západu přibývat oblačnosti. V Čechách místy a na Moravě ojediněle očekáváme přeháňky nebo bouřky, které mohou být i silné, upozorňuje ČHMÚ.

Mraků znovu ubude až ve čtvrtek večer. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 24 až 28 °C, na jihu Moravy může být až 31 °C.

Závěr pracovního týdne pak bude převážně polojasný, s ojedinělými přeháňkami. Odpolední maxima budou v pátek mezi 26 až 30 °C, ještě vyšší naměříme na jižní Moravě, a to až 32 °C.

Oblačno a ojedinělé přeháňky poznamenají počasí na začátku víkendu. Během soboty ale budou srážky ustávat a postupně zmizí i oblačnost. Nejvyšší denní teploty se dostanou na 24 až 28 °C, na jihu Moravy až na 31 °C.

Pro neděli a začátek příštího týdne meteorologové očekávají zpočátku jasno až polojasno, postupně ale začne od západu přibývat oblačnosti a s ní lze místy očekávat přeháňky nebo bouřky. Bude ale velmi teplo, podle webu Meteo Včasné varování není vyloučeno, že by v příštím týdnu ručička teploměru mohla vystoupat až k 39 °C.

Nejsušší týden

Od poloviny července průměrné teploty v Česku pozvolna klesají, minulý týden se dokonce dostaly lehce pod dlouhodobý průměr. Podle dlouhodobého výhledu ČHMÚ budou mít teploty v následujících dvou týdnech opět vzestupnou tendenci.

Třetí srpnový týden pak už bude podle výhledu ČHMÚ ale chladnější. „Nicméně při srovnání s dlouhodobým průměrem se teploty budou pohybovat kolem dlouhodobého normálu,“ uvedli meteorologové.

Období do začátku září bude jako celek srážkově normální nebo slabě nadnormální. Tento týden bude z následujících čtyř pravděpodobně nejsušší téměř s minimálními úhrny. „Naopak hned ten následující očekáváme výraznější fronty, provázené vydatnějšími srážkami," upozorňuje ČHMÚ.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Houby nesušte na novinách a přidejte k nim pepř. Odborník prozradil fígle, jak na úlovek z lesa

Tagy: