Agresivita, panické ataky i deprese. Jak působí extrémní vedra na lidský mozek?

Evropa se nyní potýká s extrémními vedry, která mohou mít podle odborníků negativní vliv na náš mozek. Nejenže zhoršují naše kognitivní funkce a náladu, ale při vysokých teplotách také zvyšují u lidí agresivitu.

Pokud se při současných teplotách někdy cítíte, jako byste měli „zamlžený mozek“, nejste daleko od pravdy. Už v roce 2016 přišli výzkumníci z Bostonu na to, že teploty mají vliv na kognitivní funkce našeho mozku.

ČTĚTE TAKÉ: Nebezpečné menstruační tampony? Mohou obsahovat těžké kovy a toxické látky, tvrdí studie

Tehdy provedli experiment na vysokoškolácích, které rozdělili do dvou skupin – jedni spali po dobu necelých dvou týdnů v pokojích s klimatizací, druzí nocovali v místnostech bez ní. Následně každé ráno vyplňovali vědomostní testy, přičemž ti, kteří spali v neklimatizovaných místnostech, dopadli hůře.

A nejednalo se o jedinou studii, která k podobnému závěru dospěla. I další analýzy ukázaly, že výsledky kognitivních testů byly horší, když vědci zvyšovali teplotu v místnosti.

Jak je to s naší náladou?

Přestože máme léto většinou spojené s dovolenou, výlety a radostnými událostmi, mnohdy se může jednat i o nepříjemné období, které řada lidí hůře snáší. „Když se totiž přehoupne do své nejteplejší části, může spouštět úzkosti a panické ataky. Na vině je právě vedro a velmi dlouhé dny,“ uvádí web Hedepy.

Horko totiž zvyšuje hladinu kortizolu, což je stresový hormon, který vyvolává úzkost.

Vyšší teploty jsou také spojeny s častějšími návštěvami na pohotovosti, jelikož může dojít ke zhoršení duševního zdraví a v krajním případě i k sebevraždě, píše deník The Washington Post.

Agresivita kvůli horku

Vědci také objevili souvislost mezi horkem a agresivitou. Porovnali údaje týkající se kriminality a zjistili, že v horkých dnech dochází k více vraždám, přepadením a přibývá také případů domácího násilí. Lidé se také častěji zapojují do nenávistných projevů, obzvláště na sociálních sítích, a řidiči bývají touto dobou agresivnější.

Toto tvrzení je opět podloženo experimentem z roku 2019, který ukázal, že se lidé chovali vůči ostatním zlomyslněji, když hráli speciálně navrženou videohru v místnosti, kde panovalo vedro.

Co se děje v mozku?

Proč teplo ovlivňuje kognitivní funkce i emoce, vědci zatím s jistotou nevědí. Existuje ale několik teorií.

Jednou z nich je, že mozek se snaží udržet tělo v klidu, a tím mu zbývá méně energie na všechno ostatní. „Když jsme vystaveni silnému horku, naše tělo se ocitá v jakési nouzové situaci. Takže odebírá průtok krve a okysličení jiným orgánům, které jsou důležité pro naše normální fungování,“ vysvětlil pro zpravodajství BBC Gaurab Basu, ředitel pro vzdělávání a politiku na Harvard T. H. Chan School of Public Health.

Roli může hrát také v případě ovlivnění kvality spánku. Výzkumy ukazují, že když lidé nemají dostatek spánku, pomaleji reagují, hůře se rozhodují, mají potíže s pozorností a zhoršuje se jim paměť. Lidé také častěji cítí úzkost a deprese.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Divoké byliny jsou v Česku hitem a sbírat je lze zadarmo. Expertka radí, co z nich vykouzlit

Tagy: