Tvrdá rána pro český tým? Kromě vyřazení Rutty má problémy i další bek, musel do nemocnice

Jakub Krejčík po zranění v zápase proti Švédsku, MS v ledním hokeji 25. května 2024

Čeští hokejisté si v neděli zahrají o zlato

Trenér národního hokejového týmu Radim Rulík má před nedělním večerním utkáním o zlato proti Švýcarům zřejmě vrásky na čele kvůli oslabenému stavu české obrany. Nejen, že bude postrádat obránce Jana Ruttu, jenž byl dodatečně potrestán za sobotní nedovolený zákrok loktem na Švéda Isaca Lundeströma, ale otazník je navíc také nad zdravotním stavem dalšího beka Jakuba Krejčíka. Ten sice po zásahu kotoučem semifinále dohrál, ale po jeho skončení zamířil na vyšetření do nemocnice.

Pro Jakuba Krejčíka byla v sobotním utkání nešťastná 33. minuta, kdy inkasoval ránu pukem do obličeje. Zápas dohrál s mřížkou na helmě, ale po něm odjel do nemocnice. „Bude tam asi nějaký zákrok. Uvidíme v neděli,“ řekl po zápase Rulík.

ČTĚTE TAKÉ: Dojatý Pastrňák: Na tyhle narozeniny nikdy nezapomenu. Chceme pro fanoušky urvat zlato

Svou roli v závěrečné fázi turnaje by mohlo sehrát pár hodin odpočinku navíc, který budou mít Češi k dobru. Zda bude tento dodatečný odpočinek rozhodující i pro start Jakuba Krejčíka v plné kondici, to zůstává otázkou. O výhodě pro český tým ale sporu není. „Je super, že jsme to urvali a máme trošku víc času na tu pauzu. Když hrajete v osm, tak jdete spát kolem druhé, půl třetí. Když hrajete zápasy dva dny po sobě, tak to není zrovna nejlepší, ale takhle super pro nás,“ podotkl útočník Martin Nečas.

Finále bez Rutty

Zatímco otázky ohledně plné připravenosti Krejčíka zodpovězeny nejsou, ohledně Jana Rutty je jasno – čeští hokejisté se budou muset v nedělním finálovém zápase obejít bez něj. Obránce totiž dostal dodatečný trest za faul na Švéda Isaca Lundeströma v sobotním semifinálovém utkání. Mezinárodní hokejová federace (IIHF) o rozhodnutí disciplinární komise informovala na svém webu.

Rutta nedovoleně atakoval švédského útočníka ve 35. minutě. Lundeströma zasáhl loktem do hlavy. Lotyšský rozhodčí Andris Ansons a Kristian Vikman z Finska českého beka v zápase nevyloučili, disciplinární komise ale sáhla k dodatečnému trestu. Podle jejího odůvodnění obránce San Jose soupeře „bezohledně ohrozil. Navíc Lundeström neměl v držení puk.

Boj o zlato po 14 letech

Čeští hokejisté se utkají se Švýcarskem ve finále mistrovství světa v pražské O2 areně, kde si zahrají o zlato po 14 letech. Jistotu další medaile po dvou letech od bronzu z Tampere získali svěřenci Radima Rulíka po sobotní semifinálové výhře nad Švédy 7:3.

Finále mistrovství světa doma bude hrát národní tým poprvé od roku 1985, kdy tehdejší Československo porazilo v rozhodujícím utkání 5:3 Kanadu. Například nynější trenér Rulík vzpomíná, že se tehdy chtěl do pražské Sportovní haly dostat, ale nakonec zápas vůbec neviděl. „Bylo mi dvacet let, bylo to po škole, rok po maturitě. Byl jsem v Praze, chtěl jsem se dostat do haly. Nedostal jsem se na to utkání, což jsem si strašně přál. Jel jsem stopem nazpátek, trval šest hodin, když jsem přijel tenkrát do Ostrova (nad Ohří), tak jsem se dozvěděl, že jsme udělali titul. Bylo to z nějakých zpráv, nebo Branky, body, vteřiny. Takže to bylo docela zajímavé. Pamatuji si to docela přesně. Zápas s Kanadou, Šejba tři góly,“ popsal Rulík.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT. Hokejová euforie ovládla Prahu

Tagy:
nemocnice Kanada Finsko zlatá medaile finále Martin Nečas Radim Rulík Mistrovství světa v ledním hokeji Jakub Krejčík Mezinárodní federace ledního hokeje