U Bachmutu padl 22letý student Karel. Lidé Čecha oslavují jako hrdinu, znají už i jeho tvář

Ukrajinští vojáci z 10. samostatné horské útočné brigády „Edelweiss“ míjí u Bachmutu hořící vozidlo, které zasáhl ruský dron

Ukrajinské nálety na Krym

V boji u Bachmutu padl v březnu minulého roku dobrovolný voják z Česka. Dvaadvacetiletý Karel K. studoval na jedné z pražských vysokých škol, ale po napadení Ukrajiny ruskými invazními jednotkami se rozhodl narukovat. Smrt českého občana v boji oznámilo ministerstvo zahraničí již vloni, ale jeho jméno dosud zůstalo v anonymitě kvůli otřesené rodině. Se smutnou zprávou přišel web Blesk.cz.

Informace o úmrtí dvaadvacetiletého studenta české národnosti se objevila na facebookové stránce, jež funguje jako memoriál padlých mezinárodních dobrovolníků v ukrajinské armádě. Karel K. měl zemřít 18. března, tedy tři měsíce před jeho 23. narozeninami, připomíná web Blesk.

K TÉMATU: Putinovi elitní výsadkáři v troskách. Chlouba ruské armády má na Ukrajině kritické ztráty

Úmrtí českého občana potvrdil již během loňského března zahraniční resort, přičemž jméno zůstalo neveřejné. Desetiměsíční doba měla být určena pro pozůstalé, aby se se ztrátou mohli v klidu vyrovnat.

Dosud nebylo jasné, v jaké jednotce mladý dobrovolník působil. Podle informací webu La Stampa se měl účastnit bojů v elitní jednotce sniperů, jež je známá jako „Duchové z Bachmutu“. Matka padlého však později na sociálních sítích uvedla, že bojoval pod vlajkou 3. batalionu v rámci zahraničních legií.

Tragédii využily některé proruské informační kanály na sociální síti X, které ukrajinské úřady obvinily z toho, že smrt zahraničního občana schválně zatajila. Tuto verzi však dementovala matka mladíka s tím, že rodina byla již v září ve městě Javoriv řešit jeho věci. S mladíkem se pozůstalí rozloučili během dubna v kostele v Novém Strašecí.

Válka přerušila vysokoškolská studia

Anonymní padlý Čech z března tak nyní dostal jméno a tvář. Karel K. studoval na gymnáziu v Novém Strašecí a úspěšně ho absolvoval v roce 2019. Byl rovněž šikovným fotografem, který měl za sebou i veřejnou výstavu fotografií. Optikou fotoaparátu rád zaznamenával každodenní činnosti či obrazy z nejrůznějších cest. Vášeň pro tento druh umění zdědil po své babičce, jež působí jako externí fotografka pro Deník.cz.

Po absolvování střední školy nastoupil ke studiu na vysoké škole v Praze. To však přerušila ruská invaze na Ukrajinu. Mladík se rozhodl dobrovolně narukovat a odjet na místa bojů. Mnoho lidí mu na sociálních sítích skládá pocty a oceňují jeho obrovskou odvahu. 22letý student po sobě zanechal zdrcené rodiče, mladšího bratra i babičku.

Nejedná se o prvního Čecha, který padl při obraně napadeného státu ruskou agresí. Smrtelným zraněním podlehl i lékař známý pod přezdívkou Taylor, který stál za projektem Phoenix. Základní polní medicíně naučil přímo na frontě mnoho vojáků. Přímo na území Donbasu s ním hovořil před skonem i vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pán obzoru, který ničí kilometry vzdálené Rusy. Obří pušku potěžkal reportér CNN Prima NEWS

Tagy: