Putinovi elitní výsadkáři v troskách. Chlouba ruské armády má na Ukrajině kritické ztráty

Ruské výsadkové síly trápí na Ukrajině těžké ztráty. Moskva proto žene do boje jen málo cvičené parašutisty, kvůli tomu obětí přibývá. Upozornil na to Institut pro studium války (ISW) s odkazem na ruské válečné blogery. Výsadkáři přitom dříve platili za nejzkušenější složku ruské armády.

Před přelomem roku boje na Ukrajině značně gradovaly, což obě strany odnesly velkými ztrátami. Americký Institut pro studium války upozornil, že kritické ztráty hlásí i Ruské výsadkové síly (VDV).

ČTĚTE TAKÉ: Rusové za pár dní vystříleli rakety, které vyráběli měsíce. Analytik popsal slabiny Kinžalu

Parašutisté měli v ruské armádě dlouho auru elitních a nejzkušenějších vojáků, které Moskva nasazovala jen na nejdůležitější mise. Jsou to univerzální jednotky, jež mají být schopné zasáhnout do konfliktů na nečekaném místě v doletu Iljušinů nebo zajistit prostor za nepřátelskými liniemi.

Prostor tyto jednotky dostaly i v prvních hodinách války na Ukrajině. Právě ruští výsadkáři totiž měli za úkol obsadit ukrajinské letiště Hostomel a vytvořit předmostí pro invazi do Kyjeva.

Jenže ukrajinská obrana dokázala v den útoku výsadkové síly zdržet a znemožnila jim přistát na ranveji. Ruské síly letiště dobyly příliš pozdě a přišly o moment překvapení. Kyjev prvotní nápor ustál.

Obrovské ztráty

Od té doby je pověst ruských parašutistů pochroumaná. Řada zkušených výsadkářů už padla v boji a Rusové doplňují stavy nezkušenými novici. Kvůli nedostatku sil se zpožďují rotace, vojáci nemají čas na odpočinek a přezbrojení. Což potvrzují i závěry londýnské rozvědky, podle které už ruští výsadkáři pozbyli svůj legendární status.

„Britské ministerstvo obrany dospělo k závěru, že 104. výsadková divize utrpěla výjimečně těžké ztráty poblíž Krynky, a to kvůli nedostatečné letecké a dělostřelecké podpoře a kvůli nezkušenosti mnoha vojáků,“ uvedl ISW.

„Velitel Ruských výsadkových sil generálplukovník Michail Teplinskij 23. prosince naznačil, že ruské vojenské velení vysílá nové důstojníky a vojáky přímo po absolvování základního výcviku na frontu, aniž by absolvovali předbojovou přípravu,“ doplňuje analýza.

Ruští výsadkaři se na začátku války kromě bitvy o Hostomel zúčastnili bitvy o Charkov. I když tehdy Moskva zabrala podstatnou část Charkovské oblasti, město jako takové nepadlo.

Od Čečenska po Ukrajinu

Celkem se mělo do války na Ukrajině zapojit minimálně 30 tisíc příslušníků výsadkových sil. Web Pravda loni v srpnu informoval, že Rusko už mělo o polovinu výsadkářů přijít. Počet měl tedy klesnout na 15 tisíc.

V kontextu dalších ztrát a tvrdých zimních bojů je proto pravděpodobné, že ruští výsadkáři jsou na Ukrajině skutečně na hranici rozpadu.

V minulosti se parašutisté Moskvy zapojili i do anexe Krymu v roce 2014 a zřejmě i tehdejších bojů na Donbase po boku proruských separatistů, ačkoli to Rusko popírá. Kromě toho se výsadkáři zúčastnili i dalších válek. Bojovali v Sovětské válce v Afghánistánu a plnili mise i během první a druhé války v Čečensku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajina čelí dalšímu masivnímu útoku

Tagy: