V Česku začala kvést nebezpečná rostlina. I malé množství je rozsudkem smrti, varují lékaři

V českých a polských horách začal kvést náprstník červený. Rostlina, která svými výrazně barevnými květy láká především děti, je však prudce jedovatá. Podle odborníků znamená jistou smrt už požití pouhých několika gramů rostliny, a to jakékoli její části.

Horská rostlina náprstník červený kvete od června do srpna. Přestože jeho fialové květy lahodí – především dětskému – oku, snězení pouhých dvou až tří gramů jakékoli části rostliny znamená rozsudek smrti. A vážné příznaky způsobí i stokrát menší množství, upozornila dětská lékařka Małgorzata Bąková pro Polsat News.

ČTĚTE TAKÉ: Počet nakažených klíšťat je extrémní, tvrdí experti. Kde je situace nejhorší?

Zdravotní potíže však může způsobit i dávka mnohem nižší. „To znamená, že i když si zašpiníte ruce šťávou (rostliny, pozn. red.) a sníte chléb, kterého se dotknete rukama, může to způsobit zdravotní rizika,“ dodala Bąková.

Otrava náprstníkem patří mezi ty závažnější a život ohrožující – stačí k ní pouhé dva listy. „K otravě často dochází záměnou s listy brutnáku. Prvotní projevy, jako jsou zánět v ústech, nevolnost, zvracení a průjem, jsou následovány nepravidelnou činností srdce, poruchami barevnosti vidění a halucinacemi. Po dvou až třech hodinách v případě absence pomoci nastává smrt,“ varuje v odborném časopise Pharma NEWS lékařka Lenka Grycová.

Náprstníky kvetou často podél turistických stezek. Mají rádi slunce a velmi rychle se šíří v nezastíněných oblastech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lékaři bijí na poplach. Ostravu sužuje epidemie žloutenky, nakazit se může kdokoli

Tagy:
rostliny smrt Ostrava Česko náprstník náprstník červený Polsat News Małgorzata Bąk