Lékaři bijí na poplach. Ostravu sužuje epidemie žloutenky, nakazit se může kdokoli

Žluté bělmo v očích je typický příznakem žloutenky (ilustrační foto)

Žloutenka v Ostravě

V Ostravě se šíří největší lokální epidemie žloutenky typu A za posledních nejméně deset let. Na poplach bijí hygienici i lékaři, kteří vyzývají, aby se lidé proti „nemoci špinavých rukou“ očkovali. Žloutenkou se může v moravskoslezské metropoli nakazit prakticky kdokoli. Stačí, když se v tramvaji dotkne madla nebo v obchodě nákupního košíku a doma si pak neumyje ruce. Informace přinesl web iDnes.cz.

O vážnosti situace hovořila ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Irena Martinková. „V našem kraji letos onemocnělo celkem 45 lidí, dva z nich se nakazili v cizině. Jen za poslední dva týdny však onemocnělo přes dvacet lidí a všichni se nakazili v Ostravě,“ řekla Martinková pro iDnes.cz.

ČTĚTE TAKÉ: Naděje pro zastavení Parkinsonovy choroby? Nová metoda slibuje přelomové možnosti

Podle webu jde ve většině případů o děti z ostravské části Přívoz. Ve čtvrti totiž žijí v malých bytech početné rodiny. S nimi jsou v kontaktu jak hygienici, tak i společnost Vzájemné soužití. Ta úřadům poskytuje informace o počtu obyvatel i návštěvníků domácností. „Lidem nosíme také dezinfekční prostředky a vysvětlujeme, jak je mají používat,“ uvedl ředitel organizace Sri Kumar Vishwanathan.

Hodně lidí v malých bytech je podle Vishwanathana tím hlavním problémem, proč se nemoc tak snadno šíří. „Vlastníci bytů zneužívají jejich chudoby a pronajímají malé byty velkému počtu lidí. Už neplatí žádný zákon, který by to omezoval. Ve dvoupokojovém bytě tak žijí třeba dvě početné rodiny,“ popsal.

V péči lékařů jsou celé rodiny

Žloutenka je virové onemocnění, které postihuje játra a vyžaduje hospitalizaci. Pacienti stráví v nemocnici obvykle týden. Pokud má ale nemoc těžší průběh, mohou si ve špitále poležet i měsíc. Nemocných hepatitidou bylo v pátek v ostravské fakultní nemocnici 11. „Většinou hospitalizujeme menší děti, které na rozdíl od dospělých nemoc ještě neprodělaly a nebyly očkované, proto nemají ochranné protilátky,“ uvedla primářka tamní Kliniky infekčního lékařství Lenka Petroušová.

Dodala také, že se lékaři často ujímají i sourozenců malých pacientů, protože s nákazou přišli do styku. „Pokud zjistíme, že jsou také nemocní, léčíme je. Pokud nejsou nakažení a nemají protilátky, očkujeme je,“ vysvětlila. Pro ty, kteří byli v epidemiologicky významném kontaktu s nemocnými, ale od setkání neuplynulo více než 10 dní, zajistilo a hradí očkování ministerstvo zdravotnictví.

Kdo by se chtěl preventivně nechat naočkovat, musí počítat s poplatkem kolem 1500 korun. Část si následně může nechat proplatit pojišťovnou v rámci příspěvků na prevenci.

Důležité je dodržovat hygienické zásady

Podobnou situaci v Ostravě nepamatují. Lékaři na lidi apelují, aby se chránili očkováním a dodržovali hygienické zásady – především mytí rukou. „Zejména po použití toalety či po návratu domů. Když není k dispozici voda, lidé by měli mít u sebe a používat alkoholovou dezinfekci,“ vysvětlila epidemioložka Martinková.

V létě je totiž riziko nákazy žloutenkou vyšší. Lidé se častěji shromažďují, koná se řada festivalů a kontakty jsou těsnější. „Onemocnět může kdokoli, kdo není očkován nebo v minulosti tuto nemoc neprodělal,“ potvrdila pro iDnes.cz lékařka Petroušová. Hepatitida, které se přezdívá nemoc špinavých rukou, se přenáší právě kontaktem. Projevuje se zvracením, průjmy, zažívacími potížemi a zejména zežloutnutím bělma očí či kůže.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Klíšťová encefalitida začíná nenápadně, varuje lékařka. Případů přibývá, na co dát pozor?

Tagy: