Invaze komárů v Plzni. Jsme zoufalí, nedá se v tom žít, říkají místní. Řešení je v nedohlednu

Invazi komárů zažívají obyvatelé Nové Hospody v Plzni.

Komáří invaze v Plzni: Lidé jsou ze situace zoufalí

Nekonečná hejna komárů nadále znepříjemňují život obyvatelům městské čtvrti Nová Hospoda v Plzni. Po vydatných deštích zůstaly v lese laguny, v nichž se vylíhly tisíce a tisíce zástupců otravného hmyzu. Místní zmiňují, že zažívají doslova komáří invazi. Zároveň mluví o nekončícím zoufalství. Komáři jsou navíc vysoce nebezpeční, jelikož mohou přenášet nejrůznější nemoci. Pomoc ze strany úřadů nebo vlastníků lesa zatím nepřichází.

Komáří invaze trvá v Nové hospodě v Plzni už skoro měsíc. Nejbližší laguna, která leží v lese přibližně 50 metrů od rodinných domků, posloužila jako líheň. Obyvatelé jsou nešťastní, komáři létají úplně všude.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Proč někteří lidé přitahují komáry víc než jiní? Odborníci popsali hlavní důvody

„Nemůžeme skoro ani vyjít z baráku a nemůžeme na zahradu. Je to prostě komáří invaze. Nedá se v tom žít,“ řekla pro CNN Prima NEWS jedna z obyvatelek. „Máme znemožněný přístup na zahradu. Nemůžeme tam být, děti nemohou jít ven. Nikdo s tím nic nedělá, jsme úplně zoufalí,“ doplnila další.

Místní by chtěli, aby se nejbližší laguna, v níž se komáři líhnou, zavezla nebo vysušila. V boji proti otravnému hmyzu by mohly pomoci také speciální postřiky. Obyvatelé již požádali o pomoc vedení městského obvodu. To kontaktovalo majitele lesa. Zatím se ale nic neděje.

„Boj s komáry je neskutečně obtížný a těžký. Záleží hlavně na vlastníkovi pozemku, s jakým opatřením se nejvíc sžije,“ sdělil reportérce CNN Prima NEWS 1. místostarosta městského obvodu Plzeň 3 Pavel Šrámek (Piráti).

A co na to majitel lesa Vladimír Lobkowicz? „Nemůžu tam teď něco sám nastříkat, to ani nesmím. Chtělo by to asi komplexnější řešení, které by zahrnovalo i sousední lesy,“ řekl pro CNN Prima NEWS. Mezitím komáři znepříjemňují místním lidem život dál.

Někteří obyvatelé již na svých zahradách otestovali poměrně nákladné speciální postřiky. Bez toho, aniž by se postříkali repelentem, ven ani nevyjdou. „Stačí, když nepostříkáte jedno ucho, hned vás to dožene,“ řekla s nadsázkou jedna z obyvatelek. Podle ní došlo v regionu naposledy k takto silné komáří invazi zhruba před sedmi nebo osmi lety.

PODÍVEJTE SE NA DALŠÍ VIDEO: Nálety komářích rojů v Plzni: Apokalypsa, nedá se v tom žít, bědují lidé. Postřik město odmítá

Podle vědců jsou komáři nejsmrtonosnějšími živočichy na světě. Přenášejí totiž nejrůznější exotické nemoci. I toto téma v Plzni značně rezonuje. „Je to skutečně špatné s těmi komáry. Objevují se tu i exotické nemoci a my nevíme, co nás může potkat,“ upozornila místní.

Odborníci lidem radí, aby si štípance od komárů neškrábali. Lepší je poraněné místo natřít přípravkem obsahujícím antihistaminika. Na menší kousance se může přiložit cibule nebo ocet.

Tagy: