Zvrat v boji proti Alzheimerově chorobě? Tohle je začátek jejího konce, velebí vědci nový lék

Regulační úřad ve Spojených státech schválil podle CNN nový preparát donanemab, který u pacientů s Alzheimerovou chorobou zpomaluje úbytek kognitivních schopností – myšlení, paměti, úsudku. Odborníci o léku hovoří jako o důležitém milníku v boji proti této nemoci.

Donanemab, vyráběný farmaceutickou společností Eli Lilly, je lék na bázi protilátek určený k odstranění amyloidu – bílkoviny, která se hromadí v mozku a vytváří abnormální struktury, které postupně ničí nervové buňky a mozkovou tkáň, následkem čehož dochází k poklesu kognitivních funkcí u nemocného člověka. Lék tedy nezmírňuje příznaky Alzheimerovy choroby, ale řeší jednu z jejích základních příčin, uvedlo zpravodajství CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Střeva mluví s mozkem, ukázala studie. Ovlivňují stres i duševní zdraví, nabízí se nová léčba

Podle klinické studie může donanemab zpomalit úbytek paměti a myšlení až o 35 procent, přičemž čím dříve v průběhu onemocnění je léčba zahájena, tím větší je její přínos.

„Diagnostikovat a léčit Alzheimerovu chorobu dříve než dnes má potenciál významně zpomalit progresi onemocnění, což pacientům poskytne neocenitelný čas, aby si déle udrželi nezávislost,“ zdůraznil doktor Howard Fillit, spoluzakladatel a vědecký ředitel Nadace Alzheimer's Drug Discovery Foundation (ADDF).

„Dá se to považovat za začátek konce Alzheimerovy choroby,“ cituje deník The Guardian Richarda Oakleye, který je šéfem výzkumu v britské Alzheimer's Society. „Po dvaceti letech bez nových léků na Alzheimerovu nemoc tu máme za dvanáct měsíců hned dva léky, u kterých se zdá, že zpomalují progresi nemoci,“ dodal.

Donanemab totiž není první schválený preparát určený k léčbě Alzheimerovy choroby. Na trhu je již lecanemab od společnosti Eisai a Biogen, prodávaný komerčně jako Leqembi. Každý z léků se však zaměřuje na jinou fázi nemoci.

Donanemab (komerční název zní Kisunla) by se měl začít podávat pacientům, kteří trpí nemocí v jejím počátečním stadiu, a aplikovat ho kapačkou přímo do žíly. Podle prognóz odborníků by ho první pacienti mohli dostat už v roce 2025.

Alzheimerova choroba je nejčastější příčinou demence, jedné z největších světových zdravotních hrozeb. Dle odborných odhadů trpí Alzheimerovou chorobou v České republice asi 150 tisíc lidí a ze závěrů publikace Alzheimer Europe plyne, že se toto číslo do roku 2050 téměř zdvojnásobí. Představuje tak rychle rostoucí hrozbu pro budoucí systémy zdravotní a sociální péče v každé komunitě, zemi a na každém kontinentu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Až 90 procent nádorů kůže způsobuje UV záření. Dermatoložka radí, jak se účinně chránit

Tagy:
nemoc Alzheimerova choroba lék symptomy zdraví zdravotnictví Donanemab