Zvrat po 50 letech. Detektivové vyřešili případ vraždy 19leté dívky, pomohly testy DNA

Detektivové téměř po 50 letech vyřešili případ zmizení Kathy Halleové.

Detektivové téměř po 50 letech vyřešili případ zmizení 19leté dívky

Téměř 50 let po odloženém případu vraždy devatenáctileté Kathy Halleové, která se ztratila ve své vesnici v Illinois, úřady identifikovaly jejího vraha. Pomohly k tomu nové DNA důkazy. Informoval o tom web CNN.

Kathy Halleová zmizela v březnu 1979, když šla vyzvednout svou sestru z nákupního centra v Severní Auroře. Policie ji nejprve pohřešovala, ale o tři týdny později bylo tělo Kathy Halleové objeveno v řece Fox a začala případ řešit jako vraždu, uvedl podle CNN na středeční tiskové konferenci Ryan Peat, detektiv policejního oddělení v Severní Auroře.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čtyřletá dívka v USA při zábavě vypadla z okna a zemřela. Byla jsi můj svět, smutní matka

Po letech vyšetřování byl případ pro nedostatek důkazů odložen. Teprve v roce 2020 se k němu vrátily poté, co spojily DNA Bruce Lindhala, podezřelého sériového vraha, který spáchal sebevraždu v roce 1981, s vraždou jiné ženy jménem Pamela Maurerová, popsal Peat.

Úřady v Severní Auroře použily nové forenzní technologie, aby spojily důkazy DNA nalezené na dívčině oblečení s DNA Bruce Lindhala odebranou při řešení případu Maurerové. „Lindhal byl spojen s několika dalšími případy v této oblasti z té doby,“ popsal Peat. „Díky tomu jsme schopni dospět k závěru, že Lindhal je zodpovědný i za smrt Kathy Halleové,“ dodal.

Úřady se nyní domnívají, že Lindhal, který nákupní centrum, kde Halleová pracovala, často navštěvoval, dívku unesl z parkoviště jejího bytového komplexu a odvezl ji do oblasti, kde bylo později objeveno její tělo.

„Přestože bylo opětovné projednávání tohoto případu neuvěřitelně obtížné, jsme hluboce vděční, že jsme po dlouhých 45 letech případ konečně uzavřeli,“ píše se v prohlášení rodiny, z něhož bylo citováno na tiskové konferenci. „Díky pokroku v technologiích DNA a převratným nástrojům doufáme, že další rodiny nebudou muset snášet stejnou bolest a nejistotu, jaké jsme čelili tolik let,“ uvedla rodina v prohlášení.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Predátor z Británie vyhrožoval 12leté dívce, ta se zastřelila. Šíří se případy catfishingu

Tagy:
CNN vražda rodina DNA tisková konference obchodní centrum USA trestná činnost genetické testování trestná činnost, právo a spravedlnost vymáhání práva vyšetřování trestné činnosti Kathy Halleová