Predátor z Británie vyhrožoval 12leté dívce, ta se zastřelila. Šíří se případy catfishingu

Britský operátor připravil pro rodiče soubor doporučení týkající se chytrých telefonů. (Ilustrační foto)

Dohnal dívku k sebevraždě

V zahraničí se začínají množit případy takzvaného catfishingu. Ty fungují na jednoduchém principu – predátor si vytvoří na sítích falešnou identitu za účelem navázání vztahů a poté rozpoutá kyberšikanu. Ve Velké Británii soudí šestadvacetiletého muže, který se vydával za nezletilou dívku a psal si na sítích s desítkami dětí. Jedno z nich kvůli němu spáchalo sebevraždu.

V roce 2018 si s dvanáctiletou Cimarron z Virginie začala psát na sítích dívka jménem Sarah. Cimarron s ní navázala přátelství. Sarah ji přesvědčila, aby jí poslala svou odhalenou fotku, a to pod záminkou, že by jí ráda dala lichotky na její tělo, informuje Sky News.

K TÉMATU: Na Plzeňsku měl chladnokrevně zabíjet primář. U jedné ze žen si počínal jako vrah Roubal

Jakmile „Sarah“ fotku získala, přiznala, že je ve skutečnosti muž jménem Alexander McCartney ze Severního Irska. Dívku začal vydírat, že její snímek zveřejní, pokud mu nevytvoří sérii sexuálně zvrhlých fotografií.

Zatímco mu zoufalá Cimarron psala o tom, že se hodlá zabít, muž odvětil jen pouhé: „Sbohem a hodně štěstí“. Dívka ale svou zprávu myslela vážně. Našla zbraň svého otce Thomase a střelila se do hlavy.

Podle příbuzných zmáčkl spoušť Alexander. Otec si vyčítal, že zbraň dostatečně nezajistil. Rok a půl od smrti své dcery spáchal sebevraždu i on. Zanechal po sobě zdrcenou manželku a další dceru. Rodina tak viní McCartneyho, že kvůli jeho „zábavě“ na internetu přišla hned o dva členy.

Zahraniční média označují McCartneyho jako největšího „catfishera“ Británie. U soudu v Belfastu se přiznal k neúmyslnému zabití Cimarron a k dalším 185 trestným činům – podobně mu naletělo dalších 70 dětí, píše Sky News.

Tragické osudy obětí catfishingu se objevují po celém světě. „Už jsme se setkali s dvěma tisíci případy, kdy lidé mladší 18 let sdíleli intimní snímky s někým, o kom si mysleli, že mu mohou věřit,“ uvedla australská odbornice na bezpečnost Julie Inman Grant.

Tragický skončil i případ z USA z roku 2022. Osmadvacetiletý zástupce šerifa z Virginie Austin Edward se vydával za sedmnáctiletého mladíka. Jeho patnáctiletá oběť mu věřila, navázala s ním vztah a sdílela intimní snímky.

Policista se ale stal dívkou posedlý. Přijel k ní domů, zavraždil její matku i prarodiče a dívku unesl. Policie ho dopadla, když s ní byl na útěku, a zastřelila ho. „Catfishing vedl ke smrti tří nejdůležitějších lidí v mém životě – mých rodičů a sestry. Když budete poučovat své děti o nebezpečí na internetu, použijte nás jako příklad,“ uvedla podle WTVR jedna z pozůstalých.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Před dětmi ubil družku sekáčkem na maso. Je mi na zvracení, řekl soudu v Liberci otec oběti

Tagy: