VÝSTRAHA: Silné bouřky s krupobitím se ženou na Česko. Hrozí zatopení domů

Bouřka

V Česku platí výstraha před bouřkami

Od pátečních 11:00 hrozí v celém Česku bouřky, které mohou být ojediněle silné. V opakovaných bouřkách může napršet až 50 mm, mohou padat i menší kroupy, varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstraha potrvá pro většinu krajů do 19:00, o čtyři hodiny déle bude v platnosti pro jihozápad Čech.

Silné bouřky se podle meteorologů mohou vyskytnout hlavně v pásu od Krušných hor až po Bílé Karpaty. „Budou doprovázené přívalovými srážkami a postupovat jen velmi pomalu k severu. Může v nich spadnout kolem 30 mm za krátký čas. V opakovaných bouřkách může napršet i kolem 50 mm srážek. S nižší pravděpodobností se v bouřkách mohou vyskytnout menší kroupy,“ uvedli meteorologové.

ČTĚTE TAKÉ: Zamračené počasí se o víkendu příliš nezlepší. Teploty ale někde vyletí téměř k třicítkám

Ve Slezsku se pásmo bouřek objeví až později odpoledne, pravděpodobně bude mít menší intenzitu. Odpoledne a večer očekává ČHMÚ bouřky i v jihozápadních Čechách, které už by také měly být slabší. „Avšak vzhledem k nasycenosti území mohou mít hydrologický dopad v podobě lokálních zatopení či rychlé reakce hladin menších toků,“ varuje ČHMÚ.

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

V minulých dnech voda po deštích zatopila několik domů v Blížejově na Domažlicku, na Radbuze ve Staňkově byl třetí povodňový stupeň.

Bouřky hrozí v Česku i o víkendu, varování budou meteorologové zřejmě v dalších dnech upřesňovat.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Západ Čech bičovaly silné bouřky. V Blížejově na Domažlicku voda vyplavila několik domů

Tagy: