Západ Čech bičovaly silné bouřky. V Blížejově na Domažlicku voda vyplavila několik domů

Blížejov na Domažlicku. Hasiči uklízí následky bleskových povodní.

Silný déšť na Domažlicku

Silné srážky, které v úterý večer zasáhly Plzeňský kraj, způsobily na několika místech potíže. V Blížejově na Domažlicku voda a bahno z přívalového deště, který výrazně zvedl hladinu Lazeckého potoka, vnikla do čtyř domů a dalších dvorů při silnici. Hasiči měli v kraji desítky výjezdů. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) napršelo na Šumavě a v podhůří Českého lesa za 24 hodin až 75 milimetrů srážek. Déšť zvedl i hladiny několika toků. Radbuza ve Staňkově na Domažlicku překonala po 11. hodině třetí stupeň povodňové aktivity.

Intenzivní déšť začal v úterý v 17:00. „Nad obcí máme pole s kukuřicí, která vodu nezadrží a všechno se splavilo do Lazeckého potoka, který protéká obcí přes dva rybníky,“ řekl starosta Blížejova Jiří Červenka. V potoce byly až dva metry vody. Srážky nejprve zahltily obecní kanalizaci a voda vnikla do přízemí soukromého penzionu pro seniory. „Hasiči od nás a z Domažlic ji ale začali včas odčerpávat, a tak tam byla jen na podlaze,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Českem se prohnaly silné bouře. Meteorologové potvrdili dvě supercely, bahno zastavilo vlaky

Proud dále strhl opěrnou zeď za seniorským domem a zničil bazén, poškodil zahradu a cesty u rodinného domu. „Voda se dostala i do bytu, kde pomáháme s úklidem, a do sousedního domu,“ uvedl starosta. Více vystoupala hladina potoka u železničního přejezdu. „Tam bydlí starší lidé, jimž jsme doporučili, aby šli do patra a dole to budeme uklízet,“ doplnil.

Blížejov včera večer 😫 Na jihozápadě Čech vydatně pršelo celou noc a déšť pokračuje i teď ráno. Aktuálně (7:10) se...

Posted by Počasí.cz on Tuesday, May 21, 2024

Splachy se dostaly také do dvorů při silnici od Horšovského Týna. „A nám to zničilo víceúčelové hřiště s umělou trávou, z níž bahno nedostaneme. Budeme ho muset rekonstruovat, stejně jako v roce 2009, kdy v obci byly podobné problémy,“ konstatoval Červenka.

„Už prší jen trochu. Teď to musíme všechno uklidit. Zřídili jsme obecní povodňovou komisi,“ dodal starosta v pondělí dopoledne. Na odklízení následků velké vody pracuje zhruba 20 lidí – dobrovolných hasičů, pracovníků obce, zejména technických služeb a místních dobrovolníků.

Srážky mají pokračovat ještě ve středu dopoledne, ale budou slábnout. Před 08:00 ČHMÚ na síti X uvedl, že Radbuza ve Staňkově před chvílí překročila druhý stupeň povodňové aktivity a vyloučit nelze ani krátkodobé dosažení třetího stupně. Na vydatné deště rychle reagovaly hladiny zejména menších vodních toků. Rozvodnilo se několik menších toků v podhůří Českého lesa, zejména v povodí Radbuzy, Mže a Úhlavy. Už v úterý navečer dosáhla prvního stupně Zubřina v Domažlicích. Hladiny většiny větších toků v oblasti ještě stoupají, uvedl ČHMÚ.

Krajští hasiči měli za úterý a středu zhruba 85 až 90 výjezdů. „Hodně to postihlo okresy Tachov a Domažlice. Hodně jsme čerpali vodu ze sklepů a odstraňovali popadané stromy na vozovce,“ potvrdil CNN Prima NEWS velící důstojník kraje Pavel Valm.

Podle ČHMÚ byly v úterý nejsilnější srážky na jihozápadě Česka. „Celkem zde za posledních 24 hodin napršelo nejčastěji 20 až 50 milimetrů, ale v okolí Železné Rudy 60 až 70 milimetrů, v podhůří Českého lesa 60 až 75 milimetrů,“ uvedli meteorologové. Například v Domažlicích naměřili 60 milimetrů, v Plané 66, v Horšovském Týně 68, v Tachově 69 a ve Starém Sedle až 75 milimetrů srážek.

PODÍVEJTE SE: Blížejov na Domažlicku spláchly prudké deště

Tagy: