Záběry hrůzy: Akrobatka nepřežila pád při vystoupení. Manžel se ji marně snažil zachránit

Tragédií skončilo sobotní akrobatické číslo manželského páru nedaleko čínského města Su-čou. Místní profesionální sportovkyni se stal osudný pád během rutinního, leč velmi nebezpečného, představení. Záběry z akce, na které akrobatka ztratila kontrolu a spadla z téměř desetimetrové výšky, následně obletěly svět. Žena svým zraněním i přes okamžitý převoz do nemocnice podlehla. Zdrcený manžel událost okomentoval jen slovy, že se stále s celou situací vyrovnává, a proto nedokáže hovořit o jejích detailech. Úřady neštěstí kvalifikovaly jako nehodu, přesto se případem dále zabývají. Píše o tom americká CNN.

Na záznamech kolujících po internetu jsou vidět i okamžiky, jež pádu předcházely. Sedmatřicetiletá vystupující Sun Moumou byla se svým manželem-akrobatem Zhangem vytažena jeřábním ramenem do výšky téměř deseti metrů nad zemí. Zatímco ona se držela jen svého muže, on byl rukama zavěšený za pouhé dva kusy látky, jež visely na rameni jeřábu. V další fázi čísla se Sun pokusila obmotat ruce kolem krku svého partnera. V tu chvíli však ztratila sílu a zřítila se na podium pod nimi. Zhang se ještě pokusil svou ženu zachránit nataženou nohou, ovšem bezúspěšně. Diváci viděli celou hrůznou situaci na vlastní oči. Píše o tom americká CNN.

Zraněná akrobatka byla okamžitě převezena do nemocnice, kde však následkům svého pádu podlehla. Amatérské záznamy události ihned vyvolaly bouřlivé diskuze na čínských sociálních sítích. Mezi mnohými názory převládá zděšení, jak je možné, že akrobatka nebyla zajištěna za pomoci základního bezpečnostního pásu nebo proč nad podiem nebyla alespoň natažena záchytná síť.

ČTĚTE TAKÉ: Srdcervoucí slova matky a bolestný pláč. Blízcí se loučili s Emmou, Erikem a Kristínou

Další diskutující rovnou volají po přísnějších opatřeních směřujících k omezení podobných kousků bez zajištění. „Tento druh akrobatických vystoupení je sám o sobě velmi nebezpečný. Alespoň pod akrobaty nastavte bezpečností síť, ať jsou chráněni před pádem,“ reaguje jeden z debatujících na čínské platformě Weibo. Jiným přijde zcela nemístný nezájem o bezpečnost účinkujících ze strany pořadatelů. I oni se podivují nad absencí záchranných prvků.

Moderátor akce měl dle britské BBC odkazující na web The Paper divákům sdělit, že akrobaté nebyli vybaveni základním bezpečnostním zajištěním proto, aby celé představení budilo co možná největší dojem autentičnosti.

Nedostatky ze strany organizátorů

K celému představení přitom vůbec nemělo dojít. Akce byla organizována místním majitelem zemědělského podniku, jenž ji zařizoval přes společnost zajišťující podobná vystoupení s názvem An-chuej Yaxi Performing Arts Media Company. Firma však pro sobotní představení nezískala povolení příslušných státních orgánů a ani nezajistila potřebná bezpečnostní opatření.

Za porušení předpisů a směrnic pro podobná vystoupení bylo zároveň označeno i využití jeřábního ramena pro vyzdvižení účinkujících. S rodinou zemřelé se anchuejská organizace již dohodla na výši odškodnění. Dalším obviněním ze zákona se tím ale společnost zřejmě nevyhne.

Národní asociace akrobatů v Číně je celou nešťastnou nehodou „zdrcena a šokována“, jak uvedla v bezprostředně vydaném prohlášení. Současně vyzývá ostatní umělce k větší opatrnosti a důslednější přípravě během jejich představení.

Akrobatický pár s dlouholetou praxí

Se svým manželem se Sun věnovala akrobatické činnosti dlouhodobě. Vedle toho společně vychovávali dvě děti, oddáni byli přes deset let. Její muž se dle New York Post k celé události vyjádřil pouze stručně: „Protože se s tím vším stále vypořádávám, nemohu k události uvést žádné další konkrétní detaily.“ Na příkaz vyšetřovacích orgánů byly další naplánované akce zrušeny.

Tagy: