Šestačtyřicetiletá Andrea A. z Německa zemřela tři dny po návštěvě italské restaurace. Příčinou její smrti mohly být zkažené tortellini, po kterých se jí už po cestě z restaurace udělalo nevolno. Podle deníku Bild se mohlo jednat o syndrom smažené rýže, tedy o vzácné onemocnění spojené s konzumací nesprávně skladovaných škrobových pokrmů.
Andrea A. a její přítelkyně společně zavítaly do známé italské restaurace v okrese Schwandorf. Tam si Andrea objednala tortellini se šunkou v krémové omáčce. Už po cestě domů se obě ženy začaly cítit špatně – trápila je nevolnost a zvracení. Zatímco přítelkyně se rychle zotavila, stav Andrey se zhoršoval a tři dny po osudné večeři zemřela, uvedl deník Bild.
ČTĚTE TAKÉ: Část lidí může fungovat v módu „vysoce funkčních alkoholiků“. Jak poznat závislost na pití?
Ženy nebyly jediné, kdo měl po jídle v této restauraci zdravotní problémy. Na nevolnost po konzumaci tamních tortellin si měli stěžovat i další čtyři hosté. Ti je však měli jíst v jiné dny.
Restaurace byla proto uzavřena a na místo dorazily policejní a hygienické úřady, aby prošetřily možnou souvislost mezi konzumovanými jídly a smrtí ženy. „Byly odebrány vzorky jídla a zaslány na analýzu, ale výsledky zatím nejsou k dispozici,“ uvedl mluvčí policie v Horní Falci pro Bayerischer Rundfunk.
Pozor na skladování rýže a těstovin
Podle informací Bildu mohl být příčinou smrti Andrey A. a stížností ostatních hostů takzvaný „syndrom smažené rýže“. Jde o označení pro otravu jídlem způsobenou bakterií Bacillus cereus, která se často vyskytuje v potravinách s vysokým obsahem škrobu, jako jsou rýže či těstoviny.
Zásadní chybou, která vede k rozvoji syndromu zkažené rýže, je nesprávné skladování jídla. Uvařené potraviny by nikdy neměly být ponechány při pokojové teplotě déle než dvě hodiny. Rýži nebo těstoviny je důležité rychle zchladit a uložit do chladničky, uvádí web Live Science.
Ačkoli jsou úmrtí způsobená bakterií Bacillus cereus vzácná, několik tragických případů bylo zaznamenáno. Například v Belgii v roce 2008 zemřel dvacetiletý muž poté, co snědl těstoviny, které nechal stát pět dní při pokojové teplotě. Po konzumaci se u něj objevily závažné příznaky, včetně zvracení a průjmu. Zemřel během několika hodin, informoval tehdy například web Delish.com.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bramboráři si mnou ruce a hlásí nadprůměrnou sklizeň. Proč ceny klesají jen pomalu?