Hypotéky budou dostupnější. Český trh se nadechne, vrací se však i riziko, varoval ekonom

Budova České národní banky v Praze

Jak získat hypotéku?

Pravidla pro získání hypotéky se zmírní. Česká národní banka rozhodla o tom, že žadatelé už nebudou muset řešit, kolik procent čistého příjmu jim zbyde po odečtení splátky. Podle ekonoma Vladimíra Pikory se díky tomuto kroku trh nadechne a bude fungovat jako dřív.

V lednu si Jakub vzal hypotéku na byt v Krnově. V březnu mu ji banka schválila. „Brali jsme si ještě nějaké peníze navíc na rekonstrukci. Splátka je kolem dvaceti tisíc korun,“ upřesnil Jakub, který v té době musel splnit přísnější pravidla. Ta se od července budou měnit. Rozhodla o tom Česká národní banka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍAMT: Koalici hrozí ostrý střet. Plošné škrty v platech pomůžou, stát je přebujelý, tvrdí experti

Například z čistého příjmu ve výši 40 tisíc korun měsíčně, mohli žadatelé starší 36 let měsíčně splácet maximálně 18 tisíc korun. Ti mladší pak ne víc než polovinu svých čistých příjmů, tedy 20 tisíc. Od července tohle pravidlo přestává platit.

„Tím že ČNB tento parametr vypla, neříká, že může domácnost bez problémů splácet 70 procent svých čistých příjmů na hypoteční splátku. Říká tím, aby si to banky vyhodnotily samy,“ sdělil hlavní ekonom České bankovní asociace Lukáš Seidler.

„Pozitivum je, že se trh zase nadechne, začne se zase půjčovat a trh bude fungovat jako dříve. Negativem je, že se do hry vrací riziko, že v případě zvýšení sazeb nebude mít klient na splátky,“ vysvětlil ekonom Vladimír Pikora.

Podle některých expertů zastavil tento limit pětinu žadatelů a byl vůbec nejčastější překážkou. „Slibujeme si od toho individuální přístup k posouzení žadatelů a tím i zpřístupnění hypoték skupinám, kterým to plošné opatření nejvíc bránilo,“ uvedl ředitel společnosti Golem Finance Libor Ostatek.

I kdyby Jakub formálně na vyšší splátky dosáhl, zatím by víc splácet nechtěl. „Momentálně to máme našponované kvůli rekonstrukci, takže budu rád, když budu platit co nejméně. Ale časem, když budou finance, bych chtěl hypotéku splatit dřív,“ sdělil Jakub.

Tagy: