Neuvěřitelné, co všechno vláda porušila, zuřil Nacher. Bernard mu vmetl „superhrubku“ ANO

Josef Bernard a Patrik Nacher

360° 30.5.2023

Vláda vlastně porušila všechno, co lidem slibovala. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl poslanec Patrik Nacher (za ANO). Reagoval tak na obsah konsolidačního balíčku, pomocí něhož chce kabinet ozdravovat veřejné finance. Poslanec Josef Bernard (za STAN) ve studiu uvedl, že za největší „superhrubku“ považuje zrušení superhrubé mzdy. Na tomto kroku se koncem roku 2020 podíleli zákonodárci z hnutí ANO, ODS a SPD.

„Vláda vlastně porušila všechno, co lidem slibovala. Je to neuvěřitelné. Členové pětikoalice říkali, že budou kompetentní. Teď tu kompetenci všichni vidí v přímém přenose, jak vláda mění priority a návrhy skoro denně. Zejména zástupci ODS a koalice Spolu ještě před časem říkali, že nebudou zvyšovat daně. Ten balíček je ale v zásadě postavený na zvyšování daní,“ kritizoval Nacher ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lipavský se postavil Stanjurovi. Zkritizoval snížení platů, omezení agendy svého úřadu odmítl

Bernard si nicméně stál za tím, že on – potažmo členové hnutí STAN – své postoje a představy o konsolidaci veřejných financí nezměnil. I Nacher připustil, že byl Bernard například ohledně možného zvyšování daní vždy konzistentní. Zástupci ODS se zase hájí tím, že během jednání museli uzavřít mnoho kompromisů.

Bernard ve studiu CNN Prima NEWS obzvlášť kritizoval zrušení superhrubé mzdy, o což se koncem roku 2020 postarali poslanci z hnutí ANO, ODS a SPD. „Naučme se v téhle zemi poučovat z chyb. Mně je úplně jedno, kdo co udělal a kdo co schválil v minulosti. Jen říkám, že zrušení superhrubé mzdy byla největší superhrubka, kterou jsme v této zemi mohli udělat. Kvůli tomu tady sedíme,“ sdělil poslanec z pětikoalice.

Vláda plánuje v příštím roce uspořit na výdajích 62,4 miliardy korun a z nových příjmů získat 31,7 miliardy, celkem tedy 94,1 miliardy korun. Mimo jiné počítá se seškrtáním dotací, snížením sumy na provoz státu i na platy. Vzrůst by měla daň firmám, z nemovitostí, z hazardu, lidem s vyšším příjmem či u tabáku a alkoholu.

Místo tří sazeb daně z přidané hodnoty mají být dvě. Živnostníkům se mají postupně zvednout minimální odvody. Platit by měli zhruba tolik jako pracovník s minimální mzdou. Zaměstnanci budou nově odvádět nemocenské pojištění. Věk nástupu do penze by se měl řídit podle prodlužování života. Nové důchody mají být spíše nižší a valorizace mírnější.

Neshoda STAN na dani z nemovitosti

Kraje, obce, profesní komory i některá ministerstva žádají v balíčku změny. Výhrady jsou slyšet například ze strany ministerstva zahraničí. Že kabinet možná některé aspekty nedomyslel, připustil i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Je tak možné, že vláda o některých detailech balíčku ještě bude jednat a některé body alespoň částečně upraví. Některým starostům třeba vadí plánované zvýšení daně z nemovitosti.

„Jsme schopni o jednotlivých detailech debatovat, ale co je pro nás nepřekročitelné, je daň z nemovitosti. Jde o místní daň. Už v minulosti zákonodárci jednoznačně řekli, že jsou to zastupitelstva daných obcí, která mají rozhodovat o výši této daně. Musíme si také uvědomit, že vlastnická struktura v České republice je úplně jiná než v jiných zemích OECD,“ řekl pro CNN Prima NEWS předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl (za STAN).

Bernard se v tomto ohledu vlády zastal, jelikož je daň z nemovitosti v Česku právě jednou z nejnižších v rámci OECD. Politici, kteří jsou oba zvoleni za STAN, se tak ve všem neshodli.

Tagy: