CNN: Bidenův skandál s dokumenty je dárkem pro Trumpa. Exprezident toho využije v kampani

Exprezident Donald Trump bude společně s republikány těžit na skandálu Joea Bidena a jeho zadržování tajných dokumentů. K tomuto závěru dospěla americká CNN. V úterý vyšlo najevo, že Bidenovi právníci už v listopadu nalezli vládní dokumenty, které si nynější šéf Bílého domu nechal i po odchodu z funkce viceprezidenta.

Dnes již ikoničtí rivalové Joe Biden a Donald Trump toho nemají moc společného. Tím více překvapila informace, že oba dva mají zálibu zadržovat po odchodu z vrcholných funkcí tajné vládní dokumenty. Minulý rok se hodně řešilo, že Trump si po konci vlády v Bílém domě nechal určité citlivé spisy, pro které si do jeho vily na Floridě dokonce přišla FBI. Teď se podobný kostlivec ve skříni objevil také u Bidena.

V týdnu vyšlo najevo, že jeho právníci v listopadu vyklízeli Bidenovu kancelář, kterou nyní osmdesátiletý politik využíval v letech 2017 až 2020, tedy v době Trumpova prezidentování. Právníci v uzamčené skříni objevili složku, ve které se nacházely mimo jiné utajované vládní dokumenty. O skandálu informoval Bílý dům, do vyšetřování je jako v případě Trumpa zapojená i FBI.

Munice pro republikány

Americká CNN se domnívá, že Trump provinění svého soka využije, třebaže sám dělal to samé co Biden. Měl navíc u sebe doma ještě citlivější dokumenty, které ještě k tomu pocházely z doby, kdy byl prezident USA. Americký zákon velí, že po skončení mandátu musejí prezidenti i viceprezidenti předat veškeré dokumenty Národnímu archivu.

Trump už v listopadu oznámil, že chce znovu bojovat o funkci prezidenta Spojených států. Bidenův skandál se tak klidně může stát jedním z pilířů jeho kampaně. „Kdy FBI provede razii v mnoha domech Joea Bidena, možná dokonce v Bílém domě?“ napsal Trump na vlastní sociální síti Truth Social.

„Exprezident je mistr v proměňování jediné události v téma celé kampaně – stejně, jako to udělal s demokratickou kandidátkou Hillary Clintonovou a jejími e-maily v roce 2016,“ komentuje to CNN.

Dilema pro ministra spravedlnosti

Těžkou hlavu má z Bidenova skandálu mimo jiné i jeho vlastní ministr spravedlnosti Merrick Garland, který dohlíží na vyšetřování kauzy Trumpa a bude muset řešit i pochybení prezidenta.

Garland podle CNN usiluje o to, aby ministerstvo spravedlnosti rozhodlo v případech nezávisle. Jenže Bidenův skandál mu zkomplikoval život, protože teď bude muset oba případy srovnávat. „Případné rozhodnutí stíhat Trumpa, ale zároveň neobvinit Bidena, by vyvolalo politický rozruch mezi konzervativci, kteří by si stěžovali na dvojí metr,“ píše CNN.

Pokud by úřady začaly Trumpa stíhat, exprezidentovi právníci by zřejmě chtěli Bidenův případ ještě více rozpitvat. Zřejmě by si vyžádali příslušnou komunikaci mezi Národním archivem a Bidenovým týmem. Prezidentův skandál také s největší pravděpodobností otevře diskusi o tom, jak vládní dokumenty střežit lépe.

Tagy: